Árstop vége: a kereskedők nem emelhetik az árakat

Az RTL Híradó által készített anyag szerint, bár július 1-jén megszűnik a tavaly júliustól érvényes kötelező árstop, a kereskedők mégsem emelhetik az árakat.

Az agrárközgazdász, Raskó György véleménye szerint a kötelező árstop megszűnése ellenére sem várható az érintett termékek árszintjének emelkedése a közeljövő hónapokban. Raskó György indoklása szerint a magyar fogyasztók vásárlóereje 2022 óta jelentősen csökkent, az élelmiszerek ára pedig körülbelül 60 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, amit a nyugdíjak és a munkajövedelmek emelkedése nem követett.

A Hússzövetség elnöke, Éder Tamás is megszólalt a témában, hangsúlyozva, hogy a húsiparban szükség lenne az árnövekedésre, azonban a vásárlóerő gyengesége ezt megakadályozza. Éder Tamás szerint vannak olyan vállalatok, amelyek a tavalyi évet jelentős veszteséggel zárták, mivel a növekvő költségeiket nem tudták az árakban érvényesíteni.

A híradóban említést tettek arról is, hogy a magyarok fogyasztása tavaly az Európai Unióban a legvisszafogottabb volt, csupán az uniós átlag 70 százalékára rúgott.