Vidéki új lakások árának alakulása

A vidéki új építésű lakások árai mérsékelt ütemben emelkedtek, a debreceni piac pedig ismét a sopronit megelőzve vezeti az árlistát az Otthon Centrum második negyedéves elemzése szerint.

Az Otthon Centrum (OC) adatai alapján a 25 megyei jogú városban jelenleg 260 projekt keretében 5965 lakás épül, az átlagos négyzetméterár pedig 1,064 millió forintot tett ki. Ez az előző negyedévhez képest 2,8 százalékos emelkedést jelent, ami éves szinten 9,2 százalékos árnövekedést mutat.

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője kiemelte, hogy a legtöbb új lakásprojekt Debrecenben található, összesen 51-gyel, míg Szeged és Győr következik 27, illetve 24 projekttel. Ezzel szemben Miskolc csupán öt projekttel rendelkezik, és vannak olyan városok is, mint Esztergom, Hódmezővásárhely és Békéscsaba, ahol csak egy-egy kisebb lakásszámú projekt van folyamatban.

Szeged vezeti a darabszámot 830 épülő lakással, Debrecen közel 730 lakással a második, míg Nyíregyháza 645 ingatlannal a harmadik helyen áll.

A városok közötti árversenyben Debrecen áll az élen 1,24 millió forintos négyzetméterenkénti átlagárral, míg Sopron és Szeged következik 1,19, illetve 1,18 millió forintos árakkal. Öt városban haladja meg az átlagos négyzetméterár az egymillió forintot, míg a többi nagyvárosban is közelít ehhez az értékhez. Miskolcon például már 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

A legolcsóbb város továbbra is Békéscsaba, ahol 605 ezer forintért kapható egy új építésű lakás négyzetmétere, Eger pedig 750 ezer forintos árával következik. A többi városban az árak 800 és 950 ezer forint között mozognak.

A megyei jogú városokban a negyedév során elindított 25 projektből 22 projekt 257 lakását már értékesítik, a többi még tervezés alatt áll vagy az engedélyezési eljárás folyamatban van. Debrecenben indult el a legtöbb, összesen nyolc projekt kivitelezése.