Magyar sokk után magyar eksztázis a német lapokban

Varga Barnabás sérülése és a magyar válogatott győzelme a skótok felett jelentős visszhangot váltott ki a német sajtóban, ahol a skót–magyar mérkőzés drámai fordulatait és a magyar szurkolók örömét emelték ki.

A Stuttgarter Nachrichten címlapján a német válogatott elsőségét ünnepelték, de a Stuttgartban rendezett Skócia–Magyarország mérkőzés is terítékre került, ahol a magyar válogatott drámai körülmények között, a 100. percben szerzett góllal győzött. A Bild újság a német válogatott csoportgyőzelmét emelte ki, és a skót szurkolók elismeréséről számolt be, akiket a torna legjobb szurkolótáborának választottak egy felmérés alapján.

A Kicker magazin a magyar válogatott győzelmét és a skótok feletti diadalt emelte ki, valamint Szoboszlai Dominik kritikáját a Varga Barnabás sérülése utáni orvosi beavatkozás gyorsaságáról. Szoboszlai kritikája kapcsán Ross Cohen sürgősségi egészségügyi technikus (EMT) a Forbes hasábjain magyarázta el, hogy az orvosi csapat miért nem rohant azonnal a sérült játékoshoz. Cohen szerint az orvosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy ne essenek elesve maguk is sérülést, és a helyszín zsúfoltsága miatt is fontos a körültekintés. Az UEFA közleményében azt állította, hogy az orvosi csapat "nem késlekedett" a sérült Varga Barnabás ellátásában.

A Süddeutsche Zeitung is foglalkozott Varga állapotával, kiemelve, hogy a sérülés miatt számára véget ért a kontinensviadal. A Ferencváros támadóját hétfőn megműtötték, és ha minden jól megy, hamarosan elhagyhatja a stuttgarti kórházat. Varga Barnabás barátnője, Laura a FradiMédiának nyilatkozva elmondta, hogy a támadó a körülményekhez képest jól van, a műtéten is túl esett, és hálásan köszöni a sok kedves üzenetet, amit kapott a szurkolóktól.

A német lapokban megjelent cikkek szerint a magyar válogatott már korábban is megszerezheti volna a vezetést, de a gól csak a hosszabbításban született meg Csoboth Kevin révén. Gulácsi Péter kapus kiváló teljesítményét is méltatták, aki a végjátékban fontos védéseket hajtott végre.

A magyar válogatott játékosainak több németországban szereplő világsztár is üzent, jókívánságaikat a sajtóban gyűjtötték össze. Marco Rossi szövetségi kapitány feszültsége és a győzelem utáni felszabadultsága is terítékre került, amint Simone Rossi, a kapitány vízilabdázó fia beszámolt az Indexnek. A fiatal sportoló szerint édesapja még sosem volt ennyire feszült, és a győztes gól után annyira felszabadult, mint a skótok elleni meccs után.

A magyar szurkolók örömét nemcsak a német sajtó, hanem a hazai média is kiemelte. Az Index videós stábja a Bálna Terasz egyik szurkolói zónájában követte nyomon a történéseket, ahol a drukkerek a visszafogott játékot követően Csoboth Kevin győzelmet érő gólját ünnepelték, és a levegő sörtől lett sűrű. A győri, csíkszeredai és budapesti szurkolói zónákban is hatalmas volt az öröm, a magyar himnusz és a zászlók hullámzása mellett.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló

A csoport
Skócia–Magyarország 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Arena, 54 000 néző. V: Tello (argentin)

Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.9) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth, 86.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 74.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Csoboth (100.)

A csoport másik meccsén
- Svájc–Németország 1–1 (Ndoye 25., ill. Füllkrug 92.)

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Németország 7 pont (8–2), 2. (és továbbjutott) Svájc 5 (5–3), 3. Magyarország 3 (2–5), 4. Skócia 1 (2–7).

(Borítókép: Csoboth Kevin csapattársaival ünnepli a csapata első gólját 2024. június 23-án. Fotó: Carl Recine/Getty Images)