Új színészképzést indít Bodó Viktor

Októbertől 2+1 éves színházi- és filmszínész képzést indít a Jurányi Házban Bodó Viktor színész, rendező, ahol olyan neves oktatók is tanítanak majd, mint Máté Gábor, Mácsai Pál és Székely Kriszta.

A képzés célja, hogy a 18-24 éves korosztály számára magas színvonalú oktatást nyújtson, amely Bodó Viktor korábbi, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kidolgozott programján alapul. A rendező 2021-ben osztályt kapott volna az SZFE-n, de a tanítási szakanyagot az egyetemi modellváltás miatt nem tudták megvalósítani. Bodó Viktor a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy a képzés a volt SZFE hagyományait viszi tovább, de egy új metódus kialakításával, hároméves, megfizethető tandíjjal rendelkező oktatás keretében, amely jelenleg egyedülálló Magyarországon.

A képzésben részt vevő oktatók között szerepel Kocsis Gergely, Pelsőczy Réka, Rába Roland, Kovács D. Dániel, Fekete Ernő, Béres Attila, Keresztes Tamás, Szamosi Zsófia, Hegymegi Máté, Téri Gáspár, Földényi F. László és Turai Tamás is. A hallgatók egy színészosztályt alkotnak majd, és azok, akik rendezői képességeket is mutatnak, a második évtől rendezői képzést is kapnak. A harmadik évben szakmai gyakorlatot biztosítanak nekik, valamint nemzetközi munkában is részt vehetnek a Freeszfe-vel való együttműködés keretében. A képzés költségtérítéses, évente 450 000 forint, de lehetőség van 50 százalékos kedvezményre és teljes költségtérítés-mentességre is.

A Füge Egyesület biztosítja a szervezeti és infrastrukturális hátteret, és a végzett hallgatók felnőttképzési tanúsítványt kapnak majd, de a cél, hogy a szakmai tudás mellé "minél kézzelfoghatóbb" papírt is adhassanak. Bár Magyarországon több diplomát adó színészképzés is elérhető, Bodó Viktor szerint a diploma önmagában kevés hasznát veheti az elhelyezkedésben, ha nincs mögötte valódi tudás és gyakorlati szakmai felkészültség. Az új képzés célja, hogy a film- és színházi színészmesterség egymásra épülő, egymást feltételező tudást adjon, és fontos része legyen a szakmai gyakorlat különböző alkotóközegekben.

Bodó Viktor hangsúlyozza, hogy a hazai színházi és filmes szakmát érintő problémákra nem kínál teljes megoldást egyetlen képzés sem, de vannak olyan színházak és alkotóműhelyek, ahol értékes munka folyik, és ahol szívesen fogadják majd a képzés hallgatóit. A cél, hogy a hallgatók a lehető legtöbb tudást megkapják, és felkészüljenek egy nehéz pályára.

Egy másik, a színházi élettel kapcsolatos hír, hogy Kadarkai Endre két műsora, a Szavakon túl és a Lélekben megszűnik a Klubrádióban. Kadarkai ősztől új műsort indít, amely a „népszerű ismeretterjesztés” felé veszi az irányt. A Szavakon túl utolsó adása rendhagyó lesz, ugyanis Máté Gábor lesz a kérdező, aki a műsorsorozat első részének vendége volt, így egy keretes szerkezetben zárul a portrésorozat. A Lélekben című pszichológiai műsor is megszűnik, helyette Kadarkai valami újat tervez bemutatni az ősszel. Kadarkai Endre a változásokról szólva elmondta, hogy a Szavakon túl három és fél éven át jelentkezett a Klubrádióban, 120 rész volt belőle hallható, és úgy érezte, elérkezett a megújulás ideje. Az utolsó adásban Máté Gábor kérdezi majd őt, így a hallgatók az ő szemüvegén keresztül ismerhetik meg jobban Kadarkait. A nyáron ismétlések lesznek hallhatók, ősztől pedig egy új formátummal jelentkezik majd, amelynek előkészítése a nyáron zajlik. A Lélekben helyett is valami újat tervez bemutatni, amelynek részleteit szintén az ősszel árulja majd el. Az ATV már korábban bejelentette: augusztus végén indul a csatornán Kadarkai Endrétől egy új talkshow A nagy dilemma címmel.