A magyar válogatott kapitánya vegyes érzelmekkel értékelte az Európa-bajnokságot

Vegyes érzései vannak Boczkó Gábor szövetségi kapitánynak a vasárnap zárult bázeli vívó Európa-bajnokságot illetően, ahol a magyar csapat egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta a versenyt.

A kapitány elmondása szerint örömöt jelent a tavalyi egyetlen egyéni dobogós helyezéshez képest a mostani három egyéni érem, de vannak olyan versenyzők, akiknek nem sikerült a várt teljesítményt nyújtaniuk. Boczkó Gábor kiemelte, hogy ezek a sportolók most visszajelzést kaptak arról, mit kell változtatniuk az olimpiáig. Külön öröm számára Siklósi Gergő és Andrásfi Tibor érme, mivel a párbajtőrözéshez közelebb áll szakmailag, és ebben a fegyvernemben mindig kritikusabb is. A tavaly Európa-bajnok férfi párbajtőr csapat ötödik helyezését nem tekinti kudarcnak, hanem közepes eredménynek, amiből tanulni kell, és az olimpiai vetélytársak elemzésére is sor kerül majd.

A férfi tőrcsapat ezüstérmét arannyal felérő teljesítménynek tartja a kapitány, hiszen a fiatal és tehetséges társaság munkája mostanra érett be. Boczkó Gábor szerint meg kell ünnepelni a srácokat, mert az ezüstéremért bravúrokat is végrehajtva megdolgoztak.

A női tőrcsapat bronzérmét kihasznált lehetőségnek látja, mivel a nagy rivális németek sérülés miatti gyengébb összeállítását sikerült megfelelően kiaknázniuk. A kapitány hangsúlyozta, hogy a lányok bíztak magukban és küzdöttek. A nagyon fiatal női párbajtőrcsapat tagjai a gyengébb egyéni szereplés után összekapták magukat és ezüstérmesek lettek.

A kardcsapatok közül a férfiak aranyérmét kiemelkedő teljesítménynek tartja Boczkó Gábor, különösen azért, mert az Eb-újonc Rabb Krisztián szenzációsan vívott, és a rutinos versenyzők, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron is odatették magukat, amikor kellett. A szakmai testület a következő ülésén tárgyalja az olimpián szereplő csapat összetételét, a válogatott pedig rövid ramsaui edzőtáborba utazik, a Párizsban pástra lépő versenyzők névsora pedig a következő héten válik véglegessé.

A magyar válogatott a harmadik helyen végzett az Eb éremtáblázatán, egyéniben Siklósi Gergely és Pusztai Liza második helyezést ért el, Andrásfi Tibor pedig harmadik lett párbajtőrben. Csapatban a férfi kardválogatott nyert, a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők másodikak, míg a női tőrözők harmadik helyen végeztek.