Az EU elfogadta a legújabb szankciós csomagot Magyarország megkerülésével

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa elfogadta a tizennegyedik szankciós csomagot, amely az Ukrajna elleni háború miatt sújtja az orosz pénzügyi és energiaszektorban tevékenykedő vállalatokat, valamint fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben.

Az uniós tanács hétfői közleménye szerint a luxembourgi ülésen elfogadott szankciós lista 116 új névvel bővült, akik az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét veszélyeztető cselekményekért felelősek. Ezzel az EU által szankciókkal sújtott személyek és szervezetek száma meghaladja a 2100-at, válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Az Európai Unió hat orosz hackerrel szemben is szankciókat vezetett be, akik a tagállamok és Ukrajna ellen elkövetett rossz szándékú kibertevékenységek miatt kerültek célkeresztbe. Az uniós tanács luxembourgi ülésén meghozott döntés hat érintettjének szankciói vagyon-befagyasztást jelentenek, valamint azt, hogy uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket bocsátaniuk a jegyzékbe vettek rendelkezésére. Az EU kiberbiztonsági szankciórendszerének hatálya alá jelenleg 14 ember és négy szervezet tartozik. Az új szankciók kivetésével az EU és tagállamai megerősítik, hogy készek fokozni erőfeszítéseiket az EU-t, annak tagállamait és partnereit célzó, tartósan fennálló, rossz szándékú kibertevékenységekre adott válaszokban. Az EU elkötelezett a globális, nyitott és biztonságos kibertér mellett, és hangsúlyozza a nemzetközi együttműködés fontosságát ezen a területen.

Az Európai Unió korábban kidolgozott egy tervet, amelynek értelmében Magyarország kihagyásával nyújtanak segítséget Ukrajnának, amit Magyarország egyedül nem tud megakadályozni.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon reagálva az eseményekre, úgy nyilatkozott, hogy "Újabb milliárdok Ukrajnának – immár az európai szabályok felrugásával, Magyarország kihagyásával". A külügyminiszter előzőleg arról írt, milyen nehéz volt az Eb-győzelem után reggel felkelni és Luxembourgba repülni, ahol "borítékolható az újabb csata a háború- és a békepárti álláspontok között", utalva arra, hogy újabb euromilliárdokat akarnak bejelenteni az ukrajnai fegyverszállítások támogatására.