A futball történetének legkésőbbi góljai és a leghosszabb meccsek

A magyar válogatott különleges rekordot állított fel vasárnap este, amikor a 100. percben szerezte meg a győztes gólt, ami az Európa-bajnokságok történetében a legkésőbbi, még a rendes játékidőben elért találatnak számít. Az UEFA és a FIFA szigorúbban kezeli az időhúzást, így a hosszabbítások hossza is nőtt az elmúlt években, amit jól mutat a VAR-ozások, súlyos sérülések és cserék okozta megszakítások is befolyásolnak.

A magyar válogatott rekordja azonban nem egyedülálló a hosszú hosszabbítások tekintetében. A 2022-es világbajnokságon az Anglia–Irán mérkőzésen az első félidő végén 14 perc hosszabbítást jelentettek be, amit az iráni kapus sérülése indokolt, a második félidő végén pedig a hivatalosan bejelentett 10 perc helyett 14 percig tartott a játék, és ebben az időszakban Irán még egy gólt is szerzett.

Több klub is állítja magáról, hogy az övék a világ valaha volt legtovább tartó hosszabbítása. Angliában a Burton Albion–Bournemouth mérkőzésen például 28 percet hosszabbítottak, de ez technikai hiba, a világítás többszöri elmúlása miatt volt szükséges. A Gázai övezetben a Sabab–Ittihad találkozón pedig 42 perc hosszabbítást regisztráltak, mert besötétedett és nem találták meg a reflektorokat bekapcsoló technikust, sem a gépház kulcsait.

A Briston City–Brentford mérkőzésen eredetileg 13 perc hosszabbítást jelentettek be, de további sérülések miatt végül 23 percig tartott a ráadás. Ezzel a meccsel kapcsolatban felmerül, hogy lehetnek még ismeretlen, hosszabb mérkőzések is, például a suriname-i megye 1-ben, amelyekről nem született hír.

A futball történetének valaha volt leghosszabb mérkőzése a Stockport és a Doncaster között zajlott 1946-ban, amely 203 percig tartott. A rendes játékidő 2-2-es döntetlennel zárult, majd 30 perc hosszabbítás után a szabályok szerint addig játszottak volna, amíg valaki gólt nem lő. A Stockport a 173. percben betalált, de a bíró nem adta meg a gólt, így a naplementéig, 2-2-es állásnál fújták le a találkozót. Az újrajátszott meccset a Doncaster 4-0-ra nyerte meg.