Stuttgarti csata: Oscar-díjas magyar előadás 100 percben

Minden benne volt a vasárnap esti magyar-skót Európa-bajnoki csoportzáróban, ami futballpályán elképzelhető, és az is, ami nem. Varga Barnabás horrorsérülésénél sokakban Christian Eriksen haláltusája sejlett fel a lelátón, és mire valamelyest megnyugtató hírek érkeztek a válogatott középcsatáráról, jött a csoda: Csoboth Kevin 100. perces győztes gólja.

Valóban elérkezett az ítélet napja Stuttgartban, ahol a magyar szurkolók már a reggeli kávé mellé is rigmusokat robbantottak. A város zöldterületei közül a legfontosabb számunkra az a 54 ezer férőhelyes stadion volt, amelyik a Neckar folyó völgyében helyezkedik el. A vonulás a Mittlerer Schlossgartentől indult a Stuttgart Arenához, ahol a szurkolók ötletes transzparensekkel jelentek meg, például a pálinka és a Balaton felsőbbrendűségét hirdetve a whiskyvel és a Loch Ness-szel szemben. A skótok és a magyarok közötti különbségtétel a szurkolói rigmusok alapján nehéz volt.

A mérkőzés előtti izgalmakat fokozta Varga Barnabás sérülése, amely a dán Christian Eriksen korábbi esetét idézte fel. A magyar támadó szerencsére "csak" az arccsontja tört el és agyrázkódást szenvedett. A továbbjutás szempontjából a győzelem volt a cél, és a szurkolók szenvedélye a számolgatásban is megmutatkozott. A németek elleni korábbi meccsekhez hasonlatóan a skótok elleni találkozó is nagy küzdelmet ígért. A szurkolók között volt, aki a győzelemért és a továbbjutásért a kocsiját, más a házát is felajánlotta volna. A stadion bejáratánál találkoztunk Szoboszlai Zsolttal, a csapatkapitány édesapjával is.

A skót válogatott kezdeményezően lépett fel, és bár az első félidőben nem jelentettek veszélyt Gulácsi Péter kapujára, a labda 65 százalékban az ellenfélnél volt. A VIP-ben Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor MLSZ-elnök is nyugtalanul frissítették az eredményeket, és a szünet után izgalmas folytatást vártak.

A hosszabbításban a magyar csapat jól kezelte a nehéz helyzetet, és a sérült Varga helyére beálló játékosok, mint Ádám Martin és Csoboth Kevin is hozzájárultak a győzelemhez. Az alapemberek, mint Sallai Roland és a sérülten is küzdő Szoboszlai Dominik is fontos szerepet játszottak. Végül Csoboth Kevin 100. perces góljával a magyar válogatott győzött, és a skótok hazamentek, míg a magyarok reménykedhettek a továbbjutásban.

A vasárnap esti győzelem nem az ölünkbe hullott, hanem kemény munkával érdemeltük ki a pályán és a lelátón egyaránt. A szurkolás a hitről, a reményről és a soha el nem múló rajongásról szól, és ez a győzelem mindenkit másképp érintett: volt, aki önkívületben ordított, más a könnyeivel küszködött. Magyarország vasárnap este állva maradt.