YouTube-on történő lejáratások jelentése

A mesterséges intelligencia terjedésével egyre több a mélyhamisítás, amelyek ellen a YouTube felhasználói mostantól hatékonyabban léphetnek fel.

A mesterséges intelligencia világszerte egyre inkább jelen van, és nem minden esetben pozitívan hat a felhasználók életére. Ilyen például a mélyhamisítások problémája, amelyek eddig csak bosszúságot okoztak a YouTube-on érintett felhasználóknak. A jövőben azonban már lehetőségük lesz aktívan fellépni az őket érintő hamisításokkal és átverésekkel szemben.

Korábban, ha valaki olyan YouTube videóra bukkant, amely mesterséges intelligencia segítségével szimulálta az arcát vagy a hangját, legfeljebb csak bosszankodhatott. Az ilyen esetek jelentése eddig a YouTube munkatársaira, vagy speciális algoritmusokra hárult. Mostantól azonban bárki jelentheti a saját magát érintő hamisításokat.

A YouTube nemrég bejelentette, hogy bővíti az adatvédelmi kérelmek folyamatát, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kérjék az arcukat vagy hangjukat felhasználó mesterséges intelligencia által generált, vagy egyéb szintetikus, illetve módosított tartalmak eltávolítását a platformról.

A döntés hátterében az áll, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a mesterséges intelligencia által létrehozott mélyhamisítások, és a YouTube ezzel kapcsolatban számos negatív visszajelzést kapott. Emiatt most változtatásokat hajtanak végre a tartalmak kezelésében.

A mélyhamisítványok eltávolítását kívánó felhasználóknak a YouTube adatvédelmi kérési folyamatát kell igénybe venniük. A szolgáltatás ezután értékeli a kérelmet, figyelembe véve többek között, hogy a tartalom módosított vagy szintetikus-e, illetve összetéveszthető-e a valódi személlyel. A YouTube azt is ellenőrzi, hogy azonosítható-e a kérelmet benyújtó személy.

Érdekes módon a YouTube azt is vizsgálja, hogy a jelentett tartalom, ha ismert személyeket érint, szatíra vagy paródia-e. Úgy tűnik, a platform nem szeretné eltávolítani az ilyen jellegű tartalmakat. A YouTube kiemelte, hogy a sérelmezett tartalom alkotói nem kapnak figyelmeztetést, mivel az adatvédelem megsértése különáll a közösségi irányelvekkel kapcsolatos figyelmeztetésektől.