Fényfestéssel a levegőszennyezés ellen

A levegőszennyezés elleni küzdelem új dimenziója a művészet és tudomány kereszteződésében jött létre, ahol a digitális fényfestés és légszennyezés-érzékelők kombinációjával készült képek a légszennyezés súlyosságát hivatottak bemutatni a világ különböző részein.

A levegőszennyezés globális egészségügyi és környezeti veszélyforrás, évente hét millió halálesetért felelős, és a WHO szerint a világ lakosságának 99%-a szennyezett levegőt lélegzik be. Különösen súlyos a helyzet Ázsiában és Afrikában, ahol a gyors iparosodás és urbanizáció jelentős levegőminőség-romlást okozott. A szálló por, mint elsődleges szennyező, tüdőbajokat, szívbetegségeket, stroke-ot és rákot is okozhat.

Az Antropocén levegője projekt, melyet Robin Price fotós és Francis Pope professzor, a Birminghami Egyetem környezettudósa hozott létre, a szennyezett levegőrészecskéket festette meg, és a létrejött képek új diskurzust indítottak el a légszennyezés hatásairól. A projekt során olcsó légszennyezés-érzékelőkkel mérték a részecske-koncentrációt, és a szenzorok jelei alapján egy mozgó LED-tömb villogásával hozták létre a művészeti alkotásokat.

A fényfestés nemcsak művészi értékkel bír, hanem oktatási célokat is szolgál, hiszen vizuálisan is érthetővé teszi a levegőszennyezés problémáját, rámutatva a földrészek, országok és városok közötti különbségekre. Etiópiában például a biomassza-tűzhelyeket használó konyhákban a beltéri PM koncentráció akár 20-szor magasabb lehet, mint kültéren, míg Indiában egy vidéki játszótéren a PM-értékek jelentősen alacsonyabbak, mint egy belvárosi játszótéren Delhiben. Walesben a Port Talbot acélmű környékén a koncentráció 30-40 mg/m3 között változik, ami magasabb az óránkénti 24 mg/m3-es átlagnál.

A projekt újraélesztette a levegőszennyezésről szóló vitákat, és a művészetet kommunikációs eszközként használja a levegőszennyezéssel kapcsolatos kérdések tárgyalására. A képek kiállításra kerültek Los Angelesben, Belfastban és Birminghamben, és az ENSZ is felkarolta a projektet a levegőszennyezés tudatosságának növelése érdekében. Ugandában négy légszennyezés fényfestményt is megrendeltek, ami jelzi a projekt közegészségügyi és környezetpolitikai jelentőségét. A vizuális adatok felhasználhatóak lehetnek a levegőminőségi előírások betartatására és a fenntarthatósági harc előmozdítására, rámutatva a légszennyezés globális természetére és a nemzetközi együttműködés szükségességére. A kutatás hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van célzott beavatkozásokra a legmagasabb szennyezettségű területeken.