Hatalmas második világháborús bombát találtak a Tesla európai gyára mellett

Egy 250 kilós második világháborús robbanószerkezetet fedeztek fel a Tesla Berlin közelében lévő gyára mellett, melyet a tervek szerint szombaton fogják felrobbantani.

A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó grünheidei gyára mellett talált bomba miatt tilalmi zónát hoztak létre, és a robbanószerkezetet, amelyet az erdőben találtak meg, ahol a gyár bővítését tervezik, nem lehetett szállítani, ezért helyben kell megsemmisíteni. Nico Bauermeister, a grünheidei önkormányzat közrendvédelmi hivatalának vezetője szerint az angol gyártmányú bombát szerdán észlelte a robbanóanyag-ártalmatlanító szolgálat.

A terület, ahol a bombát megtalálták, az állami erdészeti társaság tulajdonában van, és a Tesla gyára, amely körülbelül két éve kezdte meg működését, nem messze helyezkedik el ettől az erdőtől. A helyzetet bonyolítja, hogy a gyár szélén lévő tiltakozó tábor, ahol a radikális Tesla-ellenfelek február vége óta tüntetnek a telephely bővítése ellen, nem érinti közvetlenül a tilalmi zóna.

Michael Stübgen, Brandenburg belügyminisztere már korábban, áprilisban figyelmeztetett a területen található régi bombák veszélyére, és vitába keveredett emiatt a Környezetvédelmi Minisztériummal. Stübgen felszólította Axel Vogel környezetvédelmi minisztert, hogy tisztázza a robbanóanyagok veszélyét.