Verstappen győzelmével zárult a Spanyol Nagydíj

A Formula–1-es világbajnokság jelenlegi éllovasa, Max Verstappen nyerte meg a 2024-es szezon 10. versenyét, a Spanyol Nagydíjat. A holland versenyző mögött Lando Norris ért célba másodikként, míg a dobogó harmadik fokára Lewis Hamilton állhatott fel.

A versenyhétvége pénteki napján a McLaren és a Red Bull versenyzői, Lando Norris és Max Verstappen, valamint a Ferrari Carlos Sainz-a uralták az első szabadedzést. A második gyakorláson Lewis Hamilton került az élen a Mercedes volánja mögött, Sainz és Norris előtt.

A harmadik szabadedzésen is a Ferrari mutatott erős formát, mindkét pilótája az első háromban végzett, közéjük ékelődve Norris-szal. Az időmérőn a pole-pozícióért folytatott küzdelemben végül Norris diadalmaskodott, megelőzve Verstappent és ezzel megszerezve pályafutása második pole-ját.

Az Alpine csapat számára is pozitív fordulatot hozott a hétvége, hiszen mindkét pilótájuk, Pierre Gasly és Esteban Ocon bejutott az időmérőn a legjobb tíz közé.

A rajtnál George Russell, aki a negyedik helyről vágott neki a versenynek, meglepte az élmezőnyt és átvette a vezetést, de pozícióját nem tudta hosszú távon megtartani, mivel Verstappen a harmadik körben már meg is előzte.

A verseny során a kerékcserék is fontos szerepet játszottak, többek között Russell és Gasly is időt veszített a boxban történt problémák miatt. A 25. körben a mezőny újra rendeződött, és Verstappen, Russell, Hamilton, Sainz, Norris, Gasly, Leclerc, Ocon, Pérez, Piastri sorrendben haladtak.

Norris a verseny során többször is megmutatta gyorsaságát, de a forgalom miatt csak a 35. körben tudott Russell előtt a második helyre kerülni. Verstappen ekkor már jelentős előnnyel vezetett, és a verseny végéig megtartotta pozícióját.

A verseny hajrájában Verstappen még egyszer kiment a boxba, és lágy gumikat kapott, amivel végül megnyerte a versenyt. Norris a második helyen, Hamilton pedig a harmadikon zárta a futamot. A további pontszerző helyeken Russell, Leclerc, Sainz, Piastri, Gasly, Pérez és Ocon végeztek.

Norris a verseny legjobb csatáját vívta Russellel, a két brit oda-vissza előzgette egymást, végül Norris kaparintotta meg a második pozíciót, a hátránya ekkor 9,5 mp volt az éllovas Verstappen mögött. A háromszoros világbajnok a 45. körben állt ki új gumikért, Norrisnak pedig egyből szólt a McLaren, hogy itt a nagy esély. Norris három körrel később hajtott ki a bokszba, és bár nem volt a leggyorsabb a kerékcsere, pont vissza tudott jönni Russell elé, a második helyre. A harmadik helyen az 52. körben történt változás, Hamilton sokkal gyorsabbnak tűnt Russellnek, és az első kanyarban be is vágott a csapattárs elé.

Nyolc körrel a vége előtt Verstappen öt másodperccel vezetett Norris előtt, és bár két körrel a leintés előtt már csak 3,3 másodpercre volt az éllovastól a McLaren brit versenyzője, a címvédőt nem lehetett megverni. Ez volt Verstapppen idei hetedik, pályafutása hatvanegyedik futamgyőzelme. A leggyorsabb körért járó pluszpont Norrisé lett, aki a leintés után azon bosszakodott, hogy elrontotta a rajtot. A világbajnoki idény június utolsó hétvégéjén az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

10 futam után Verstappen magabiztos, 69 pontos előnnyel vezeti a világbajnoki pontversenyt, ő 219 pontot gyűjtött eddig. Norris 150 pontjával már a második, Leclerc 148-cal a harmadik. Rajtuk kívül még Sainz (116) és az elmúlt három futamon összesen négy pontot gyűjtő Sergio Pérez (111) vannak még 100 pont fölött. A csapatversenyben a Red Bull 330 ponttal áll, a Ferrari 270-nel a második, a McLaren 237-tel a harmadik, a Mercedes pedig 151 pontot gyűjtve a negyedik.

A Forma–1 mezőnye egy hét múlva, június utolsó hétvégéjén Ausztriába látogat majd.