Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, de a csapat győzelmével életben maradt a remény

Ijesztő jelenetek játszódtak le a Skócia–Magyarország Európa-bajnoki csoportmeccsen, amikor Varga Barnabás súlyosan megsérült, de a magyar válogatott Csoboth Kevin késői góljával 1–0-ra legyőzte Skóciát és továbbra is van esély a továbbjutásra.

A mérkőzés 68. percében történt az eset, amikor Varga Barnabás a skót kapussal, Angus Gunnal ütközött, aki a bal alkarjával, a könyökével eltalálta Varga arcát. A magyar csatár a földön maradt. A magyar játékosok, köztük Kerkez és Szoboszlai, azonnal jelezték az orvosi stábnak, hogy sürgős segítségre van szükség, és segítettek a hordágy gyors odavitelében.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az orvosi stáb paravánnal vette körül Varga ápolását, így a részletek nem voltak nyilvánosak. Az ápolás közel öt percig tartott, és Varga végül nyakmerevítőben hagyta el a pályát. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Varga magánál volt és kommunikált a környezetével a pályáról való levitelkor. Rossi később megerősítette, hogy Varga stabil állapotban van, de több helyen eltört az arccsontja, agyrázkódást szenvedett és valószínűleg műtét vár rá, így biztosan nem játszhat már ezen a tornán.

Az M4 Sport helyszíni stábja egy válogatott játékosától úgy értesült, hogy Varga magánál volt a pályáról való levitelkor, azonban hivatalos információ a sérülés részleteiről és súlyosságáról nem áll rendelkezésre. A mérkőzés további részében a magyar válogatott fokozta a nyomást, és több helyzetet is kialakított.

A találkozó hihetetlen izgalmakat hozott, és a 100. percben Csoboth Kevin góljával a magyar csapat megverte Skóciát, így életben tartotta továbbjutási esélyeit az Európa-bajnokságon. A győztes találat előtt Szoboszlai tette ki a labdát a jobb szélen Sallaihoz, aki az alapvonal felé tolta, majd a Liverpool középpályásához próbált visszapasszolni. Szoboszlai elcsúszott, de a passz tökéletes volt Csobothnak, aki a jobb alsó sarokba gurított, ezzel eldöntve a mérkőzést. Csoboth a győztes gólja után kijelentette, hogy a sikert és a gólt Varga Barninak ajánlja.

Orbán Viktor miniszterelnök a mérkőzés után nem sokkal közösségi oldalán reagált a végeredményre, kifejezve támogatását a csapatnak és aggodalmát Varga állapota miatt:

Becsület megvédve. Imádkozunk Varga Barnabásért!

A győzelem után a játékosok is Varga felépüléséért imádkoznak, és a győzelmet is neki ajánlották. Sallai Roland elmondta, hogy a csapat híres arról, hogy az utolsó pillanatig küzdenek, és ennek meg is lett az eredménye. Botka Endre szerint a meccs olyan volt, mint a bokszmeccs utolsó pár másodperce, adok-kapok volt, és a magyar válogatott jobban koncentrált a védekezésre a végén. Szoboszlai Dominik, a válogatott csapatkapitánya, a meccs után Varga Barnabás mezében nyilatkozott, kiemelve, hogy az egész csapatra büszke, különösen azért, mert az utolsó pillanatig küzdöttek, nem adták fel.

A következő napokban a magyar válogatott sorsa már nem a saját kezében lesz, és a játékosok szurkolókká válnak, remélve, hogy más eredmények kedveznek nekik, és így továbbjuthatnak a legjobb 16 közé. Varga Barnabást egy stuttgarti kórházban ápolják, ahol az éjszakát is kórházban töltötte. A csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik jut tovább, jelenleg a magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak, legkorábban kedden, legkésőbb szerdán derül ki, hogy ez elég-e a továbbjutáshoz.

Marco Rossi szövetségi kapitány kiemelte, hogy a hosszabbításban meg is nyerhették volna a találkozót, és el is veszíthették volna, de a szerencse most velük volt. Szoboszlai Dominikről elmondta, hogy nem volt száz százalékos, kisebb izomfájdalmai vannak, és a németek elleni meccs óta nem edzett, de Szoboszlai nélkül nincs magyar válogatott. Az ütközés erejéről sokat elárul, hogy a fotósok is hallották Varga arccsontjának törését, és a játékosok közül többen oda sem mertek nézni az ápoláskor. Az utolsó húsz perc ki-ki meccs volt, melynek során az döntött, hogy melyik együttes akarja jobban a győzelmet, és a magyar válogatott számára ez a győzelem Varga Barnabásért is szólt. Az egészségügyi személyzet lassú érkezése és a hordágy késedelmes behozatala miatt Szoboszlai maga rohant oda, hogy felgyorsítsa őket, és a meccs után kritizálta a protokollokat, mondván, hogy ilyenkor azok nem számítanak.