Suhajda Szilárd tragédiája az Everesten: egy évvel később is rejtély marad

Tavaly májusban a Mount Everesten történt tragédia részletei máig homályban maradnak, Suhajda Szilárd hegymászó eltűnése óta eltelt egy évvel sem tisztázódott. A nepáli hatóságok most egy takarító akciót indítanak, de a magyar alpinista maradványai nem szerepelnek a begyűjtendők listáján.

Suhajda Szilárd, aki június 29-én töltötte volna be a 42. életévét, 2022 májusában indult el az alaptáborból, hogy oxigénpalack és serpák segítsége nélkül, klasszikus stílusban hódítsa meg a Föld legmagasabb csúcsát. A tragédia május 24-én történt, amikor megszakadt vele a rádiókapcsolat a csúcstámadás során. A pontos okokra csak találgatások vannak, de feltételezhető, hogy az oxigénhiány következtében elvesztette tudatát és a hideg végzett vele. A keresőcsapatok, köztük a legjobb nepáli hegyivezetők, órákon át kutatták a Hillary-lépcső területét, de eredménytelenül. A keresés során még helikoptert is bevetettek, de Suhajda Szilárdot nem találták meg.

Tamási Kornél, a hegymászó ismerőse szerint egy másik expedíció serpája látta utoljára Szilárdot, aki életjeleket mutatott és integetett, de fagyási sérülések látszottak az arcán, és kába lehetett az oxigénhiánytól. A serpa nem ment le érte, mivel a saját csapatának biztonsága volt az első, és nem rendelkeztek a mentéshez szükséges felszerelésekkel.

Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs felelőse és Suhajda Szilárd felesége, az eltűnése után azonnal megkezdte a mentés szervezését. A serpák és a helikopteres keresés ellenére sem találták meg a hegymászót, így a halálát bejelentették. Legindi Tímea az évfordulón megosztotta érzéseit és azt, hogy az előadások tartása segíti őt a gyászfeldolgozásban. A nepáli hatóságok takarító akciójáról pedig úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha férje testét lehoznák az Everestről, mivel a kutatás során nem találták meg, és egy ilyen akció veszélyes lehet a résztvevőkre nézve.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, aki több magas csúcsot is meghódított oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Az Everesten elért 8795 méteres magasságával a magyarok közül ő jutott a legmagasabbra ezen a módon. A palack nélküli megmászás világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény, a sikeres megmászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül, és azok a mászók, akik serpa segítséget sem vesznek igénybe, még ritkábbak.