Skót kapitány: Száz százalék, hogy elvettek tőlünk egy tizenegyest

Skócia a tizenharmadik nagy tornáján is bentmaradt a csoportjában, miután a 100. percben kapott góllal elveszítette utolsó meccsét Magyarországgal szemben a németországi Eb-n.

A skót válogatott kapitánya, Steve Clarke, csalódottságának adott hangot a Magyarország elleni Európa-bajnoki mérkőzés után. Clarke nem értett egyet azzal a véleménnyel, hogy a jobb csapat diadalmaskodott, szerinte a találkozó kiegyenlített volt. A kapitány nem kívánta a sérülések témáját boncolgatni, inkább a jövőben, egy közös kávézás alkalmával szeretne majd a hiányzó játékosok hatásáról beszélni, hangsúlyozva, hogy a meccs során azokra a játékosokra kellett koncentrálnia, akik rendelkezésre álltak.

Clarke különösen egy játékhelyzet miatt volt elégedetlen, amikor Orbán és Armstrong összeakadtak a tizenhatoson belül. „Száz százalék, hogy tizenegyes volt, ezt elvették tőlünk. Egy Európa-bajnokságon talán jobb lenne, ha európai játékvezetők lennének” – fejtette ki véleményét a skót kapitány. A skót szövetségi kapitány szerint egy száz százalékos büntetőt nem kaptak meg, amikor Willi Orbán lerántotta a kiugró Armstrongot. Clarke szerint talán jobb lenne csak európai bírókkal nekivágni egy Eb-nek, de a VAR európai volt, viszont minek van, ha ilyenkor nem hívják ki a bírót". Clarke szerint ez egy egygólos meccs volt, amelyet ők domináltak, de sok helyzetet nem tudtak kialakítani. "Ilyen vereség után idő kell, hogy ezt feldolgozzuk. Most két gólt szereztünk, legutóbb csak egyet" – összegezte az Eb-t a skótok szövetségi kapitánya.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapata megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, és kiemelte, hogy a második félidőben kiegyenlítettebb volt a játék, különösen a 70. perctől kezdve. Rossi szerint a magyar csapat több lehetőséget teremtett, és a győzelem megérdemelt volt.

Rossi elárulta, hogy a csapatkapitány Szoboszlai Dominik nem százszázalékos, ugyanis kisebb izomfájdalmai vannak, emiatt a szerdán a németektől elszenvedett vereség óta nem edzett. „Sorozatkezelésen van túl, egyáltalán ennek köszönhetően játszhatott végül, de jelenleg nélküle nincs magyar csapat. Le akartam cserélni, mert fáradtnak tűnt, de ő az a futballista, aki mindig veszélyes tud lenni a meccs bármelyik fázisában" - mondta Szoboszlairól Rossi.

Rossi a kapusválasztás kapcsán is megszólalt, elítélve azokat, akik helytelenítik Gulácsi Péter első számú kapusként való szerepeltetését. "Ami most Gulával történik, az hihetetlen és elfogadhatatlan. Ha a magyar válogatott szurkolója vagy, bárki védi a kaput, támogatnod kell" - mondta Rossi, hozzátéve, hogy Gulácsi hiba nélkül védett a tornán.

A győztes gólt szerző Csoboth Kevinről Rossi úgy vélekedett, hogy jól szállt be a meccsbe, előbb kapufát lőtt, aztán betalált. Rossi hozzátéve, hogy a cserék segítenek, amikor változtatni kell, és "olykor eltalálják" kit kell bevinni, ami döntő lehet, ahogy ez most történt.

Rossi a drámai, tízperces ráadásról is beszélt, amelyben a magyar válogatott megnyerhette volna a találkozót, de el is veszíthette. "Helyzetek számában mi sokkal jobbak voltunk. Nem hiszem, hogy valaha lett volna könnyű győzelmem fontos meccseken" - mondta Rossi, hozzátéve, hogy örül az első győzelemnek, mivel a korábbi mérleg nem a legjobb volt. Rossi arról is beszélt, hogy lehet, hogy 4 év múlva már nem ő ül a magyar válogatott kispadján. "A korom miatt nem feltétlenül veszek részt a következő Eb-n, ezért örülök különösen az első győzelemnek. Eddig egy siker mellett két döntetlen és három vereség a mérleg, ami nem a legjobb, de most boldog vagyok" – vont mérleget a válogatottat két Eb-n is irányító szövetségi kapitány.

Clarke szerint csapata mindent beleadott, az erőfeszítéssel nem volt gond. „Nagyon jó riválissal játszottunk, félóra után tudtuk, a végén fog eldőlni az összecsapás. A végén kinyíltunk és sajnos nem jutottunk tovább. A két csapat között nem volt különbség" - mondta a skót kapitány.