Romelu Lukaku: A balszerencse árnyékában

Romelu Lukaku a 2024-es Európa-bajnokságon eddig nem szerzett érvényes gólt, noha három alkalommal is betalált, de mindegyiket érvénytelenítették.

A belga csatár, Romelu Lukaku, aki a torna egyik legjobb góllövője lehetne, eddig még egyetlen érvényes találatot sem jegyezhetett a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságon. Lukaku góljait két különböző mérkőzésen összesen háromszor érvénytelenítették. Az első két eset a Szlovákia elleni találkozón történt, ahol először les miatt, majd egy kézilabdázás következtében nem adták meg a góljait. Ezek a visszavont találatok különösen fájdalmasak voltak, tekintettel arra, hogy Belgium végül 1–0-ra alulmaradt a szlovákokkal szemben.

A pechszéria a Románia elleni meccsen is folytatódott, ahol Lukaku egy újabb gólt szerzett, de a játékvezető a videóbíró (VAR) segítségével érvénytelenítette a találatot, mivel Lukaku néhány milliméterrel lesállásban volt. Annak ellenére, hogy a belgák végül 2–0-ra győztek Youri Tielemans és Kevin De Bruyne góljaival, Lukaku így sem tudott hozzájárulni a győzelemhez érvényes találattal.

A csoport utolsó fordulója előtt minden csapat 3-3 ponttal rendelkezik, így a továbbjutás még nyitott kérdés. A következő körben a Szlovákia–Románia és Ukrajna–Belgium mérkőzések döntik majd el a csoport végső sorrendjét.

Ha Lukaku góljait nem érvénytelenítik, akkor ő vezetné a góllövőlistát. Jelenleg azonban Georges Mikautadze, Jamal Musiala és Ivan Schranz állnak holtversenyben az első helyen, míg Lukaku neve még nem szerepel a gólszerzők között.

A holland focilegenda, Marco Van Basten nevetségesnek nevezte, hogy Lukakutól már a harmadik gólt vette el a videóbíró ezen az Eb-n. Van Basten szerint Lukaku csak "fél milliméterrel, egy lábujjheggyel volt lesen", ami szerinte túlzásnak tűnik. Az angol támadó, Ian Wright is kritikus volt a VAR döntéseivel kapcsolatban, kijelentve, hogy támadóként soha nem fogadná el ezt a fajta lest.

Lukaku a selejtezőkön elképesztő formában volt, 8 meccsen 14 gólt lőtt, ezzel az összes játékos közül ő volt a legeredményesebb, de az Európa-bajnokságon eddig nem sikerült érvényes találatot elérnie. Belgium két meccs után a második helyen áll az Európa-bajnokság E csoportjában, és komoly izgalmak várhatók a csoport utolsó meccsein, mivel mind a négy válogatottnak 3 pontja van az első két meccs után.