Rendkívüli állapot és hőségriasztás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok több középső államában rendkívüli állapotot hirdettek az elmúlt napokban bekövetkezett áradások miatt, míg a keleti részén, beleértve a fővárost, Washington D.C.-t is, hőségriasztás van érvényben.

Az Iowa állambeli Rock Valley városában a Rock folyó vízszintjének kritikus emelkedése következtében több száz lakóépület tulajdonosát szólították fel otthonaik elhagyására, és egyeseket hajókkal vagy helikopterrel mentettek ki. A légi felvételek alapján a települést teljes egészében víz borítja. Kim Reynolds, Iowa kormányzója a szövetségi állam északi részének 21 megyéjére hirdetett ki katasztrófahelyzetet. Dél-Dakotában, Kristi Noem kormányzó veszélyhelyzetet hirdetett a rekordmennyiségű esőzések miatt, amelyek néhány helyen meghaladták a 450 millimétert, és az állam legnagyobb városában, Sioux Fallsban közel 180 milliméter eső esett három nap alatt. A víz az állam fontos autópályájának (Interstate 29) forgalmas szakaszát is elárasztotta, amelyet ezért egy időre le kellett zárni.

Az Egyesült Államok keleti részén, Washingtonban vasárnapra közel 38 fokos csúcshőmérsékletet jeleztek előre, míg Philadelphia és New York városokban 35 fok körüli hőmérsékletre számítanak. Ohio és Michigan államokban is hasonlóan magas hőmérsékleteket várnak. Maine állam északkeleti részén, Caribou településén a hőmérséklet szerdán elérte a 34,4 fokot, a hőérzet pedig közel 40 fokos volt, ami melegebb volt, mint a floridai Miamiban és Texas számos településén.

Új-Mexikó államban erdő- és bozóttüzek pusztítanak, amelyeket feltételezések szerint nem természetes úton okoztak. Az FBI 10 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik információval szolgálhatnak a tüzek keletkezésével kapcsolatban. A lángok következtében több mint ezer lakóépület sérült meg vagy semmisült meg, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat. A legsúlyosabban érintett település Ruidoso városa volt. Az egyik tűz 67 négyzetkilométernyi területet érintett, és 27 százalékban sikerült körbehatárolni, míg a másik tűz 31 négyzetkilométeres területen terjedt el, és eddig 7 százalékban határolták körül. Az időjárás változása, a csökkenő hőség és a mérséklődő szél segíti az ezer tűzoltó munkáját, akik a lángok megfékezésén dolgoznak.

(MTI)