A Balatonra utazók figyelmébe: Éjszakai Bagolyvonatok a főszezonban

A MÁV Zrt. bejelentése szerint a nyári főszezonban a Balaton déli partja és Budapest között hétköznap is közlekednek az éjszakai Bagolyvonatok. A déli parton a vonatok kétóránként, míg az északi és nyugati parton a hétvégi időszakban átlagosan szintén kétóránként járnak.

A vasúttársaság pénteki közleménye alapján Budapest és Keszthely között naponta közlekednek a Bagolyvonatok, az északi és nyugati parton pedig a hétvégi éjszakákon, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradóra. Ezek a vonatok éjszakánként akár öt- és hétezer utast is szállíthatnak rövidebb vagy hosszabb távon.

A déli parton a Bagolyvonatok a nyári időszakban minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így a Déli pályaudvar és Keszthely közötti szakaszon kétóránként elérhetőek. A hétvégi időszakban, csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a Bagolyvonatok óránként közlekednek a part menti szakaszon, egyes járatok esetén székesfehérvári átszállással.

Az északi és a nyugati parton a Bagolyvonatok hétvégenként Keszthely-Tapolca, Tapolca-Balatonfüred és Balatonfüred-Székesfehérvár viszonylaton közlekednek, és Budapest és Balatonfüred között egy pár közvetlen Bagolyvonat is elérhető.

Az utazás a Bagolyvonatokkal általános díjszabás szerint történik, helyjegy megváltása nem szükséges. Az ország- és vármegyebérletek, valamint ezek napijegy változatai (Vármegye24, Magyarország24) is érvényesek a vonatokon.

Időjárás a Balaton és a Velencei-tó térségében

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken gyenge-mérsékelt, változó irányú szél várható, amely záporral élénkülhet, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés, helyenként viharos széllökés is előfordulhat. A nap folyamán változóan felhős, többnyire napos időre számíthatunk, délelőtt alacsonyszintű rétegfelhőzet, délután pedig gomolyfelhő-képződés zavarhatja a napsütést.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 fok körül várható, késő estére pedig 23 fok köré hűlhet a levegő. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál a víz hőmérséklete egyaránt 25 fokos.