Németország a csoportelsőségért harcolt meg Svájccal

A német válogatott a 92. percben szerzett góllal egyenlített Svájc ellen, így 1-1-es döntetlennel zárta az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó mérkőzését, amivel csoportelsőként jutott tovább.

A németek már a korábbi két győzelmükkel biztosították helyüket a legjobb 16 között, így a svájciakkal szembeni találkozón már csak a csoportelsőség volt a tét számukra, amit egy döntetlennel is elérhettek. Svájc számára is fontos volt a pontszerzés, hogy ne kelljen más csoportok eredményeitől függően továbbjutniuk. A német szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann kijelentette, hogy sosem kérné a csapatától, hogy veszítsenek, és ezt az elszántságot tükrözte a kezdőcsapat is, amely az előző két meccshez hasonlóan lépett pályára. Svájc két helyen változtatott a kezdőcsapatban, Breel Embolo is először kezdett a magyarok elleni találkozó után.

A németek dominálták a játékot, de kevesebb kockázatot vállalva, mint megszokhattuk. Andrich távoli lövése után a videózás során kiderült, hogy a gól előtt Musiala szabálytalankodott, így a találatot nem adták meg. Svájc a 28. percben Ndoye révén szerzett vezetést, aki közelről talált a kapuba. A svájciak védelme jól állt, de a németek több helyzetet is kialakítottak, Musiala több ígéretes akciót is vezetett, azonban a félidőt 1-0-s svájci előnnyel zárták.

A második félidőben Németország veszélyesebben játszott, több helyzetet is kialakítva, de Sommer kapus többször is a helyén volt. A svájciak higgadtan és összeszedetten védekeztek, és még lehetőségeket is ki tudtak alakítani, Vargas gólját azonban les miatt nem adták meg. A németek fokozták a nyomást, de a svájciak továbbra is kitartottak.

A drámai egyenlítő gól a hosszabbításban született, amikor a csereként beállt Niclas Füllkrug fejelt a kapuba Raum beadásából, így a németek megmentették a meccset és a csoportelsőséget. Svájc ellenállása ellenére Németország hét ponttal zárta az A csoportot, míg a svájciak öt ponttal a második helyen végeztek. A magyar válogatott a további csoportok legjobb harmadikjainak teljesítményétől függően még továbbjuthat a legjobb tizenhat közé, ahol a németek és a svájciak már várják ellenfelüket.