A német sajtó a skót szurkolókat magasztalja, a magyarok háttérbe szorulnak

A német média egyértelműen a skót csapat sikeréért drukkol a Magyarország–Skócia Európa-bajnoki csoportmérkőzésen, a magyar válogatott és a mérkőzés kevesebb figyelmet kap, mint a svájci–német csoportrangadó.

A német lapok többsége nem foglalkozik különösebben a Magyarország–Skócia mérkőzéssel, helyette a skót szurkolók iránti rajongásukat fejezik ki. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyáltalán nem említi az összecsapást, a Kicker pedig inkább a skót drukkerek csodálatos közösségét méltatja, akik skót szoknyáikkal és békés viselkedésükkel lopták be magukat a németek szívébe.

A Bild csekély figyelmet szentel a magyar válogatottnak, Ilkay Gündogan interjújában a svájci csapatot emeli ki mint legkeményebb csoportellenfelet, a német válogatott csapatkapitányának és Julian Nagelsmann szövetségi kapitánynak a közvetlen kapcsolatát pedig mint a jó csapatszellem egyik alapkövét említi.

A Bild továbbá Joshua Kimmich stabil teljesítményét és a német válogatott esélyeit is taglalja, kiemelve, hogy a csapatnak reális esélye lehet az éremcsatába való beleszólásra.

A Stuttgarter Zeitung és a Stuttgarter Nachrichten a szurkolói zónák szervezési és társadalmi kérdéseire koncentrál, kiemelve a skót–magyar mérkőzés miatt várható nagy tömeget és a német–svájci mérkőzés miatt előre megtelhető szurkolói zónákat.

A magyar szurkolók kiemelt rendőri figyelemmel követéséről is beszámolnak, több mint 2500 rendőr biztosította a németek elleni meccset, és hasonló létszám várható a skót elleni összecsapáson is. A rendőrök ellátásával kapcsolatos problémák miatt Thomas Strobl belügyminiszter kritikákat kap.

A Welt am Sonntag futballmelléklete a német válogatottat és az ukrán válogatott helyzetét elemzi, Andrij Sevcsenkóval készült interjúban az ukrán-orosz konfliktus labdarúgásra gyakorolt hatásairól beszél.

A csoportkör harmadik fordulójában mindkét mérkőzés 21 órakor kezdődik, a svájci–német Frankfurtban, a magyar–skót pedig Stuttgartban. A magyar válogatott továbbjutási esélyeiről korábbi cikkünkben írtunk.

A magyar szurkolók azonban nem maradnak csendben, és másodszor is szervezett keretek között vonulnak a stuttgarti stadionhoz, hogy támogassák Marco Rossi csapatát a skótok elleni, 21 órakor kezdődő csoportmeccsen. A szurkolói vonulás Stuttgart főpályaudvara mellől indult, és a négy kilométeres út végén érnek el a stadionig. A magyar drukkerek lelkesedése és támogatása jelentős segítséget nyújthat a válogatottnak, amely a csoport utolsó helyén állva, de még mindig továbbjutási esélyekkel várja a mérkőzést.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló

A csoport

  • június 23., 21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., 21.00, Stuttgart: Skócia–Magyarország

Az 1. fordulóban történt

  • Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)
  • Németország–Skócia 5–1 (3–0)

A 2. fordulóban történt

  • Németország–Magyarország 2–0 (1–0)
  • Skócia–Svájc 1–1 (1–1)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Németország 6 pont (7–1), 2. Svájc 4 (4–2), 3. Skócia 1 (2–6), 4. Magyarország 0 (1–5).