Hosszú Katinka kihagyja a párizsi olimpiát

Hosszú Katinka nem tudta teljesíteni a 200 méter vegyes úszásban előírt olimpiai szintet a Rómában megrendezett Sette Colli nemzetközi versenyen, így nem lesz résztvevője a párizsi ötkarikás játékoknak.

A háromszoros olimpiai bajnok, 35 éves Hosszú Katinka a vasárnapi döntőben 2:18.41 perces időt ért el, ami jelentősen elmarad a szükséges 2:11.47 perces olimpiai szinttől. Ezáltal eldőlt, hogy Hosszú nem indulhat hatodik alkalommal az olimpián.

Hosszú tavaly novemberben jelentette be, hogy edz és szeretne indulni a párizsi olimpián, három és fél hónappal azután, hogy megszülte első gyermekét, Kamíliát. „Próbálok minél hamarabb formába lendülni, újra elérni olyan szintre, hogy tudjak versenyezni. A mai napig imádok úszni, az uszoda a másik otthonom, ezt sosem gondoltam másképp, szerintem ez az érzés már az életem végéig elkísér. Április, május környékén jöhet el a visszatérés pillanata, amikor hosszú idő után újra már nem csak magamnak mérem az időt” - mondta akkor az úszónő az Indexnek adott interjúban.

A magyar úszók közül a férfi és női 200 méteres hátúszásban nem történt változás az erősorrendben. Kovács Benedek és Burián Katalin nem tudtak javítani korábbi legjobb eredményeiken, így ebben a számban Kós Hubert és Telegdy Ádám, valamint Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Eszter képviselhetik majd hazánkat a párizsi olimpián.

A héten Hosszú már a magyar sport második kiemelkedő alakja, akinek nem sikerült beverekednie magát az olimpiai csapatba. Korábban a kajak-kenusoknál a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta sem ért el olyan eredményt a válogatókon, amellyel kiharcolta volna részvételét az ötkarikás játékokon.

Mindeközben Belgrádban vasárnap újabb öt éremmel zárták a magyar versenyzők az úszó-Eb-t, ezzel az éremtáblázat élén végeztek, egyúttal minden idők legjobb magyar Eb-szereplését hozták össze.

(Index/MTI)