Csalódások és egy katartikus győzelem – magyarok a foci Eb-n, képekben

Magyarország harmadszor vett részt a labdarúgó Európa-bajnokságon, ahol a szurkolók telt ház előtt élvezhették a hazai pálya előnyét az első két találkozón, és a válogatott 14 meccsen át tartó veretlensége után a drukkerek meglepetéseket vártak az Eb-n.

A magyar válogatott a Bodeni-tó közelében, Weiler im Allgauban lakott, ahol kiváló körülmények fogadták őket, és a hőség sem akadályozta a felkészülést. A helyiek és a lelkes drukkerek szeretettel fogadták a csapatot, az első nyilvános edzésre hatszázan voltak kíváncsiak. A szurkolók többsége a klubfocitól függetlenül is támogatja a válogatottat, és rendszeresen elkísérik őket a meccsekre.

A torna két vereséggel és egy győzelemmel zárult a magyar csapat számára. Ádám Martin a Svájc elleni meccsen vált a mémgyártók célpontjává, de ő maga nem foglalkozott a mémekkel. Marco Rossi szövetségi kapitányt megviselte az első meccsen elszenvedett vereség, és a játékosok teljesítményével sem volt elégedett. Szalai Attila és Willi Orbán is kritikát kapott a teljesítményéért.

A válogatott a németek elleni meccsen szenvedett vereséget, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, és a sport volt a téma, nem a politika. A magyar csapatnak a skótok elleni meccsen kellett megőriznie a motivációját a továbbjutási remények érdekében. Kleinheisler László a harmadik Európa-bajnokságán már csak kiegészítő ember volt, míg korábban meghatározó szerepet töltött be.

Az utolsó meccsen a magyar drukkerek négy kilométert sétáltak a stuttgarti alagútban, hogy támogassák a csapatot. Varga Barnabás sérülést szenvedett, de Csoboth Kevin góljával nyolc év után ismét sikerült győzniük. A dán Christian Eriksen szívleállása után három évvel góllal tért vissza, és reménykednek, hogy Varga is hasonlóan tér majd vissza az angliai Eb-n. A magyar válogatott kijutása a 24 csapatos Európa-bajnokságra már elvárás.