Párizsi olimpia: Magyar súlyemelők nélkül

Nem lesz magyar versenyző a súlyemelők között a párizsi olimpián, miután a nemzetközi sportági szövetség (IWF) által közzétett végleges rajtlistán nem szerepelnek magyar nevek.

A nemzetközi sportági szövetség (IWF) által közzétett 122 nevet tartalmazó végleges rajtlistán a tíz súlycsoport – öt női és öt férfi – összesen 120 emelője mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) menekültcsapatának két versenyzője kapott helyet. A kvalifikációs folyamatot követően, a különböző megkötéseket figyelembe véve állították össze a lajstromot.

A kategóriákban alapvetően a tíz legeredményesebb emelő szerzett kvótát. A magyarok közül Mitykó Veronika, a békéscsabai súlyemelő a plusz 81 kilogrammosok között a 20. helyen végzett, míg a szegedi Nagy Péter az ólomsúlyú férfiaknál (plusz 102 kg) a 23. helyet szerezte meg az összetettben elért legjobb versenyeredménye alapján.

Mivel Magyarország nem részesült szabadkártyában, és az egyéb választhatósági szempontok alapján sem kapott külön kedvező elbírálást, így egyik magyar versenyző sem lesz jelen a francia fővárosban megrendezésre kerülő játékokon.

Ez az esemény azt jelenti, hogy – az 1984-es, bojkottált Los Angeles-i olimpiát leszámítva – 1956 óta először rendeznek olimpiát magyar súlyemelők nélkül. Az elmúlt három olimpián, a 2012-es londonin, a 2016-os rióin és a 2021-es tokióin, Nagy Péter volt az egyetlen, aki képviselte hazánkat ebben a sportágban.