Cristiano Ronaldo: A csapatjátékos

Az Európa-bajnokság legutóbbi fordulójában Cristiano Ronaldo megmutatta, hogy 39 évesen is képes csapatjátékosként funkcionálni. A portugál válogatott 3-0-ra győzött a török csapat ellen, ahol Ronaldo egy önzetlen gólpasszt adott Bruno Fernandesnek.

A szombati mérkőzés során Ronaldo egy olyan oldalát mutatta meg, amelyet korábban ritkán láthattunk tőle. A 55. percben, amikor szemtől szemben került a török kapussal, nem magának próbálta megszerezni az első gólját a 2024-es Európa-bajnokságon, hanem inkább csapattársának, Fernandesnek passzolt, aki értékesítette a lehetőséget.

Ez a játékstílus váltás jelentős eltérés Ronaldo korábbi, gólorientált megközelítésétől. A beIN SPORTs beszámolója szerint a portugál szövetségi kapitány is elismerően nyilatkozott a támadó játékáról, kiemelve, hogy példaként kellene szolgálnia minden portugál akadémián és a világ futballjában, hangsúlyozva a csapat fontosságát.

Ronaldo zsenialitását továbbá az is alátámasztja, hogy a hosszú évek során szerzett góljai mellett most gólpasszok terén is az élre tört az Európa-bajnokságok történetében, jelenleg 8 asszisztot jegyezve. Gólok számát tekintve pedig még magasabbra tette a mércét, 14 találattal vezetve, Michel Platini 9 gólját követve.

A portugál csapat már biztosította helyét a nyolcaddöntőben, és a következő meccsükön, amikor Grúziával (Georgiával) találkoznak, az F-csoport élén való maradásukat is bebiztosíthatják.