Budapesti utcai sportok fesztiválja

Rendkívül látványosra sikeredett a budapesti utcai sportok olimpiai fesztiválja, amelyet június 20-23. között rendeztek meg a VIII. kerületi Ludovika Campuston és az Orczy-kertben, ahol az utcai sportok szerelmesei és a sportágak jeles képviselői gyűltek össze.

Az eseményen a BMX freestyle, a break, a falmászás és a gördeszka sportágakban mérték össze tudásukat a versenyzők, és több esetben hajmeresztő mutatványokkal kápráztatták el az érdeklődőket. A Blikk korábban is beszámolt arról, hogy Budapest teret enged az olimpiai utcai sportoknak egy fesztivál keretein belül.

A nem mindennapi sportágak élmezőnyei és világsztárjai, valamint magyar versenyzők is részt vettek a rendezvényen, amely így nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi utcai sportközösség figyelmét is magára vonzotta. A Ludovika Campus és az Orczy-kert ezen a néhány napon át igazi sportközponttá változott, ahol a látogatók közelről csodálhatták meg a sportolók lenyűgöző képességeit.

A fesztivál egyben az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása is volt, ahol a versenyzők Párizsban megrendezésre kerülő olimpiai játékokra való kijutásért küzdöttek. A versenyek mellett a szervezők számos interaktív programmal is készültek, így a résztvevők maguk is kipróbálhatták a sportágakat, például falat mászhattak, épített pályán gördeszkázhattak, breakmozdulatokat tanulhattak, vagy bringázhattak.

A városi sportok olimpiai programba emelésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja az volt, hogy az olimpiai sportokat oda vigye, ahol az emberek vannak, és felkeltsék a fiatalok érdeklődését, akik inkább rövid videókat néznek a közösségi médiában, mintsem órákig a tévé előtt üljenek. A tokiói olimpián már szerepeltek a BMX-esek, a falmászók és a gördeszkások, a breaktánc viszont Párizsban debütál majd.

A Ludovikára és az Orczy-kertbe ezrek látogattak ki, hogy szurkoljanak a magyar versenyzőknek is, mint például Szarvák Csenge (b-girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (b-boy Noris by Nature) a breaktáncosok, Kempf Zoltán a BMX-esek, Tusnády Nimród pedig a sportmászók között. Sajnos egyiküknek sem sikerült kijutnia Párizsba, de mindannyian reménykednek abban, hogy szereplésük új lehetőségeket nyit meg a magyar versenyzőknek a sportágukban.