A magyar válogatott majdnem továbbjutott az 1986-os világbajnokságon

Most mindenki arról beszél, hogy a foci-Eb-n a skótok elleni vasárnap esti meccsen még lehetőségünk lehet megszerezni a harmadik, továbbjutást érő helyet.

Az 1986-os foci-vébé volt az első nagy torna, ahol a négyes csoportok legjobb harmadikjai is továbbjuthattak, és ez volt az első 24 csapatos világbajnokság, ahol a lebonyolítási rendszer megegyezett a 2016 óta alkalmazott Eb-k rendszerével. Tizenévesként minden meccset követtem, és úgy emlékszem, hogy a harmadik helyen való továbbjutás lehetősége nem merült fel komolyan. A szovjetek elleni 0-6-os vereség után úgy tűnt, képtelenség továbbjutni. A magyar válogatott akkor harmadszorra jutott ki egymás után világbajnokságra, ami azóta sem sikerült megismételni. A selejtezőcsoport megnyerése és a brazilok elleni győzelem után sokan úgy vélték, a magyar csapat lehet a sötét ló a tornán. Valójában már a csoportból való továbbjutás is bravúrnak számított volna, hiszen 1966 óta nem volt erre példa. A legjobb csoportharmadikok továbbjutása reális esélyt jelentett, tekintettel arra, hogy a csoportban a francia és a szovjet válogatott mellett a kevésbé ismert Kanada is szerepelt.

A szovjetek elleni vereség után azonban a közvélemény, a szakmai stáb és a játékosok is kétségbeesésbe estek, és a kanadaiak, valamint a franciák elleni meccsek terhévé váltak. A rossz gólarány miatt senki sem számolt a továbbjutással, pedig más harmadik helyezett válogatottak is szenvedtek súlyos vereségeket, mint például Uruguay a dánoktól. Mezey György szövetségi kapitány nyilatkozatai is arról tanúskodtak, hogy feladtuk a reményt. A Kanada elleni győzelem és a franciák elleni vereség után is úgy nyilatkozott, hogy a csapat sokk utáni állapotban van. Akkoriban még nem voltak sportpszichológusok és coach-ok, így nem meglepő, hogy a tartalékos franciák ellen is vereséget szenvedtünk. Végül mindössze két góllal maradtunk le a továbbjutásról, ami paradox módon a magyar futball egyik legnagyobb sikere lett volna az 1966-os vébé óta. A következőképpen alakultak volna a lehetőségek a továbbjutásra:

  • Ha a franciák csak 2-0-ra vernek minket, és Kanadát 3-0-ra győzzük le.
  • Ha a franciáktól csak 1-0-ás vereséget szenvedünk.
  • Ha Kanadát 4-0-ra verjük.

Így a csoportharmadikok sorrendje a következőképpen alakult:

  1. Belgium 5-5 3 pont
  2. Lengyelország 1-3 3 pont
  3. Bulgária 2-4 2 pont
  4. Uruguay 2-7 2 pont
  5. Magyarország 2-9 2 pont
  6. Észak-Írország 2-6 1 pont

Végül Uruguay játszott a világbajnokságot megnyerő Argentína ellen, és 1-0-ás vereséget szenvedett. A magyar labdarúgás azonban attól még nem lett volna jobb, ha 1986-ban vb-nyolcaddöntőt játszunk.