Szorul a hurok a TikTok nyaka körül, megsérthették a gyermekvédelmi törvényt

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) továbbította az Igazságügyi Minisztériumhoz a TikTok és annak kínai anyavállalata, a ByteDance elleni panaszt a gyermekek adatvédelmének lehetséges megsértése miatt.

Az FTC a gyermekek online adatvédelméről szóló jogszabály (COPPA) feltételezett megsértése miatt indított vizsgálatot, amely a 13 év alatti gyermekek személyes adatainak online szolgáltatások általi gyűjtését, felhasználását és közzétételét szabályozza. Emellett a vádak szerint a TikTok nem felel meg a szövetségi kereskedelmi törvény tisztességtelen vagy megtévesztő gyakorlatokra vonatkozó szabályozásának.

A TikTok szóvivője a BBC kérdésére reagálva csalódottságukat fejezte ki az FTC döntése miatt, hangsúlyozva, hogy több mint egy éve együttműködnek az ügynökséggel egy ésszerű megoldás érdekében. Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) nem kommentálta a döntést, de megerősítették, hogy a beadvány előtt konzultáltak az FTC-vel.

A DOJ-hez továbbított eljárás tovább súlyosbítja a TikTok amerikai működésére nehezedő nyomást. Ez az ügy független a törvénytől, amely rákényszeríti a videomegosztó alkalmazás jelenlegi kínai tulajdonosát, hogy egy éven belül váljon meg a vállalattól. Joe Biden elnök aláírása után a Bytedance bejelentette, hogy nem kívánnak megválni az applikációtól, és bíróságon támadták meg a törvényt.

A szabályozás kilenc hónapot és további három hónapos türelmi időt biztosít a kínai vállalatnak az eladásra, így az eladási határidő valószínűleg a 2024-es amerikai elnökválasztás győztesének hivatalba lépése utánra esik.