Átadták a Básti Lajos-díjat

Idén két tehetséges fiatal színész, az Örkény István Színház és a Karinthy Színház művésze is részesült a Básti Lajos-díjban, amelyet a Színházi Dolgozók Szakszervezete alapított a legendás színész, Básti Lajos emlékére.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) tíz évvel ezelőtt hozta létre a díjat, amelyet 35 év alatti színészek kaphatnak meg az Országos Színházi Találkozón nyújtott kimagasló művészi teljesítményükért. A díjat korábban olyan neves színészek is elnyerték, mint Köles Ferenc, Bajomi Nagy György, Horváth László Attila, Harsányi Attila, Rózsa Krisztián, Mészáros Béla és Fazekas Júlia. Idén a zsűri döntése alapján Zsigmond Emőke és Karácsony Gergely részesült a kitüntetésben.

Savanyu Gergely, a SzíDoSz elnöke elmondta, hogy a szakszervezet nem csak a szakpolitikai és munkajogi kérdésekkel foglalkozik, hanem a művészi teljesítmények elismerésére is nagy hangsúlyt fektet. Kiemelte, hogy a színészi életpályán fontos a pozitív visszacsatolás, különösen azokban az években, amikor a fiatal szerepekből az "anya" és "apa" szerepkörökbe való átmenet történik.

A Básti Lajos-díjat 35 év alatti, magyarországi vagy határon túli színészek számára ítélik oda. A díjat idén két művésznek, Zsigmond Emőkének és Karácsony Gergelynek ítélték oda, ami ritka eseménynek számít, hiszen eddig csak kétszer fordult elő, hogy egy évben ketten is megkapják a díjat.

A díjazottak közül Zsigmond Emőke az Örkény István Színház The Black Rider című előadásában nyújtott teljesítményéért, Karácsony Gergely pedig a Karinthy Színház Hamlet „crazy and cool” című előadásában látható alakításáért kapta meg a díjat. A kitüntetést a re:OSZT seregszemle záróeseményén adták át.

A Básti Lajos-díj nem csak elismerés, hanem 100 ezer forint pénzjutalommal is jár, amelynek odaítéléséről a SzíDoSz elnökségi tagjaiból álló zsűri döntött. A zsűri tagjai között szerepel Császár Angéla és Pregitzer Fruzsina színművészek, valamint Izsó Katalin, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház korábbi projektmenedzsere.