Orosz média: Zelenszkij személyi testőre puccsra készült

Az orosz sajtó szerint Ukrajna Állambiztonsági Igazgatóságának (SZBU) tíz tisztje megvádolta Volodimir Zelenszkij személyes testőrét, Makszim Donyecet "jogosulatlan hatalomátvétellel".

Az orosz RIA Novosztyi által közölt információk szerint a tisztek szerint Donyec törvénytelenül adott ki rendeletet saját előléptetéséről az előző vezető elbocsátása után. A fellebbezés szerzői azt állítják, hogy Donyec megakadályozta őket feladataik ellátásában, például úgy, hogy fegyver nélkül kellett őrszolgálatra menniük, és minden robbanóanyagot át kellett adniuk az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak.

A vádak szerint a hivatal megbízott vezetője továbbá néhány alkalmazottat, köztük ezredesi rangú tiszteket is áthelyezett a tartalékosok közé indoklás nélkül, és a tiszteknek vécék takarításával kellett foglalkozniuk. Az érintettek felszólították Zelenszkijt, hogy vonja vissza Donyec utasításait és nevezzen ki egy törvényes vezetőt az Ukrán Fegyveres Erők élére.

A fellebbezést Zelenszkij mellett több magas rangú ukrán tisztviselőnek is elküldték, köztük Ruszlan Sztefancsuknak, a Rada elnökének, Andrej Kosztyin főügyésznek és a bűnüldöző szervek több vezetőjének. Azonban az orosz média által hangoztatott puccsra semmilyen konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Az orosz külföldi hírszerzési szervezet, az SzVR korábban állította, hogy a nyugati országok el akarják távolítani Zelenszkijt az elnöki posztról, és Valerij Zaluzsnij volt főparancsnokot tartják potenciális utódjának. Az SzVR szerint az Egyesült Államok Zelenszkijre akarja hárítani a felelősséget azért, mert eddig nem sikerült stratégiai vereséget mérni Oroszországra.