WHO figyelmeztetés hamis gyógyszerekkel kapcsolatban

A WHO figyelmeztetést adott ki hamis gyógyszerek terjedése miatt, amelyek állítólag az Ozempic és Wegovy hatóanyagait tartalmazzák, de valójában csalók árulják őket gyors fogyást ígérve.

A Novo Nordisk által gyártott Ozempic eredetileg cukorbetegség kezelésére szolgált, de a fogyást elősegítő hatása révén népszerűvé vált, míg a Wegovy kifejezetten fogyásra lett kifejlesztve. A két gyógyszer sikerének köszönhetően a Novo Nordisk 2023 szeptemberében Európa legértékesebb vállalatává vált a tőzsdén. Azonban a piaci verseny egyre erősebbé válik, és új kihívók is megjelennek, mint például a Zealand Pharma, amelynek kísérleti súlycsökkentő gyógyszere, a Petrelintede, pozitív korai fázisú vizsgálati eredményeket mutatott.

A kereslet növekedése miatt azonban nem mindenki jut hozzá a valódi gyógyszerekhez, ami hamisítványok elterjedéséhez vezetett. Tavaly októberben Ausztriában több ember került kórházba hamis gyógyszerek miatt, és a WHO három ilyen esetet vizsgálva jutott el a figyelmeztetés kiadásáig.

A Novo Nordisk és az Eli Lily, amely szintén cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket gyárt, már több hamisító ellen indított jogi eljárást. Ezek a hamisítványok gyakran a tirzepatid vagy a szemaglutid nevű hatóanyagokat tartalmazzák, amelyeket a nagy gyártók is alkalmaznak. A Zealand Pharma által fejlesztett Petrelintede is a GLP-1 receptor agonista típusú terápiák közé tartozik, és a klinikai tesztek során a gyógyszert szedők súlya átlagosan 8,6 százalékkal csökkent a 16 hetes kúra alatt, míg a placebót szedőké 1,7 százalékkal. A gyógyszer biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult minden dózisszinten, és a tervek szerint megkezdik a második fázisú vizsgálatokat.

A Zealand Pharma részvényei a pozitív vizsgálati eredmények hatására közel 20 százalékos pluszba ugrottak, ami jelzi, hogy a fogyasztószerek piacán egyre több kihívója van a Novo Nordisknak és az amerikai Eli Lyllinek.