Kötelező lesz a Tízparancsolat minden louisianai osztályteremben

Louisiana államban elfogadott egy új törvény, amely előírja, hogy minden állami iskola minden osztálytermében ki kell tenni a Tízparancsolatot, ami a BBC szerint a republikánusok támogatását élvezi.

A törvény értelmében az általános iskoláktól kezdve az egyetemekig minden állami oktatási intézmény köteles lesz a Tízparancsolatot ábrázoló plakátokat kihelyezni. A törvényhozók úgy határoztak, hogy ezek a vallási szabályok az állami és nemzeti kormányzás alapelvei, és a plakátokon a parancsolatokat "nagy, könnyen olvasható betűtípussal" kell megjeleníteni egy meghatározott méretű, 28 centiméter széles és 35,5 centiméter magas táblán. Az intézményeknek 2025-ig van idejük a plakátok kihelyezésére, azonban az állam nem biztosít rájuk pénzügyi támogatást.

A törvényt azonban polgárjogi csoportok támadják, mondván, hogy az sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely kimondja, hogy "a kongresszus nem hozhat törvényt a vallás intézményének tiszteletben tartásáról vagy annak szabad gyakorlásának tiltásáról". Korábban már volt példa hasonló jogszabályokra, például 1980-ban a Stone kontra Graham ügyben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a Kentucky állambeli, a Tízparancsolat iskolai kiakasztását előíró törvényt, mivel az túlságosan vallási jellegű volt.