Új törpegekkófajt fedeztek fel Indiában

Egy eddig ismeretlen állatfajra, egy törpegekkóra bukkantak egy indiai erdő mélyén, amelyet a kutatók az Anaimalai-törpegekkó (Cnemaspis anaimalaiensis) névre kereszteltek. A Miami Herald beszámolója szerint ez a kis gyík körülbelül 10 centiméter hosszúra nő meg, és jellegzetes karcsú testalkata, hosszú ujjai, valamint vörös szemei alapján könnyen felismerhető.

A felfedezett állat többféle színváltozatban is előfordul, például egyik fotón egy khaki színű példányt láthatunk sárga csíkokkal a hátán, míg egy másikon egy világosabb egyedet, melyen feltűnő neonnarancssárga foltok díszelegnek.

Az Anaimalai-törpegekkók egy sűrű, örökzöld erdőben élnek az Anaimalai-hegyen, 1500-2000 méteres magasságban. A kutatók megfigyelései szerint a hüllők napközben sziklákon pihennek, és ha megközelítik őket, viszonylag lomhán reagálnak.

A kutatócsapat nem csak az Anaimalai-törpegekkót fedezte fel, hanem további négy törpegekkófajt is azonosítottak az indiai expedíció során. Ezek a fajok a Cnemaspis tenkasiensis, C. agamalaiensis, C. valparaiensis, és a C. anuradhae neveket kapták.