Komoly bajban a NATO, ezekkel a nehézségekkel kell megküzdenie Mark Rutténak

A leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte főtitkári kampánya gyakorlatilag véget ért, miután megszerezte mind a 32 NATO-szövetséges támogatását. Jens Stoltenberg október 1-jén távozik a hivatalból, és Rutte számára nem lesz egyszerű feladat a váltás.

Mark Rutte, aki 14 éve vezeti Hollandiát, hatékony konszenzusépítőként ismert, és kiállt Ukrajna mellett, többek között az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre való kiképzésében is részt vett. Azonban Rutte-t számos kihívás várja, amelyekkel meg kell majd küzdenie a NATO főtitkáraként.

Donald Trump lehetséges visszatérése

Rutte munkájának kezdetekor az amerikai választásokon Donald Trump ismét elnökké választható, aki korábban fenyegetőzött az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek megvonásával. Trump újraválasztása esetén a NATO-nak újra kellene gondolnia Ukrajna jövőbeli tagságára való felkészítését.

Putyin téli hadjárata Ukrajna ellen

Rutte hivatalba lépésekor Ukrajna segítséget fog kérni a téli időszakban, mivel Oroszország fokozta az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat. A NATO-országoknak légvédelmi rendszereket kellene küldeniük, de Európában és az Egyesült Államokban korlátozottak a lehetőségek, és a fizikailag Oroszországhoz közel lévő országok nem szívesen adják fel légpajzsaikat.

A NATO-tagok rávétele a fizetésre

A NATO ünnepelte, hogy rekordszámú tagállam érte el a GDP 2 százalékának megfelelő védelmi kiadási célt, de a szövetség egyharmada még mindig nem éri el ezt a küszöböt. A dél-európai országok, mint például Olaszország és Spanyolország, kevesebbet költenek védelemre.

A keleti szárny sérelmei

A keleti szárny országai nem tartoznak Rutte legnagyobb támogatói közé, és több képviseletet fognak kérni a NATO másodlagos szintjén. Rutte egyik első feladata a helyettese kinevezése lesz, és nagy nyomás alatt áll majd, hogy egy keleti országból válasszon valakit.

Európa Putyinbarát, NATO-ellenes vezetői

Rutte-nak nem csak Trumpot kell meggyőznie a NATO fontosságáról, hanem a NATO-szkeptikus, Putyinnal jó viszonyt ápoló szélsőjobboldali pártokat is figyelembe kell vennie, mint például Franciaországban a Nemzeti Összefogás esetében. Rutte jól ismeri ezt a kihívást, hiszen Hollandiában is szembesült hasonló helyzettel.

Összességében Mark Rutte számára biztosan nem lesz unalmas időszak a NATO főtitkáraként.