Kanada is védővámot vezethet be a kínai elektromos autókra

Kanada a Bloomberg információi szerint mérlegeli, hogy csatlakozik az Amerikai Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz a kínai elektromos autók importjára kivetendő védővámok bevezetésében.

A kanadai kormány már dolgozik a kínai elektromos autókra bevezetendő védővámon, amely lépés a belpolitikai és külpolitikai nyomás eredményeként következhet be. Különösen az Egyesült Államok részéről érkezik nyomás, ahol a Biden-kormány nemrégiben jelentősen, közel négyszeresére emelte a kínai villanyautók vámját, amely így már meghaladja a 100 százalékot.

Az Európai Unió ezzel szemben jóval mérsékeltebb álláspontot képvisel, ahol a kínai elektromos járművekre legfeljebb 38 százalékos plusz vámot terveznek bevezetni a már meglévő 10 százalékos vámon felül. Az EU-ban a vám mértéke sávos lehet, és a kínai gyártókra vonatkozóan eltérő mértékű. Például a BYD esetében csak 17,4 százalékos, míg a Geely-re 20 százalékos plusz terhet terveznek. Emellett fennáll a lehetőség, hogy a vámokat nem alkalmazzák, amennyiben a kínai hatóságok együttműködőnek mutatkoznak.