A háború felelősségének kérdései Frivaldszky János könyvében

Az orosz agresszió Ukrajna ellen és az izraeli hadsereg konfliktusa a Hamásszal aktuális példák arra, hogy a háborúk témája továbbra is időszerű. Frivaldszky János könyve, "Kit terhel a felelősség az első világháborúért?" a háború előkészítésének ideológiai aspektusait vizsgálja, miközben a szerző a magyar ultranacionalisták nézőpontját is kritikai szemmel szemléli.

A kötet apropóján felmerül a kérdés, hogy ki viseli a felelősséget a háborúkért, különös tekintettel az első világháborúra. A magyar ultranacionalisták szerint az oroszok és a szerbek voltak a hibásak, bár a jelenlegi magyar-orosz és magyar-szerb kapcsolatok miatt ez a nézet összezavarhatja a jobboldaliakat. A szerző szerint az első világháborút az Osztrák-Magyar Monarchia és a német birodalom robbantotta ki, nem Belgrád.

Frivaldszky János, a Pázmány Péter Tudományegyetem jogbölcseleti tanszékének vezetője, könyvében túlmutat a történelemtudományos elemzéseken, és a háború kirobbantásának felelősségkérdéseit tárgyalja. A kötet különösen azokra a kérdésekre fókuszál, amelyek a háború ideológiai, politikai és vallási előkészítésével kapcsolatosak.

A szerző szerint a háború előtti kommunikáció sokkal átgondoltabb volt, mint a mai Orbán-kormányzat összevissza kommunikációja a háborúról és békéről. A könyv kiemeli a propaganda örök jellegét, amely Isten nevében hirdeti a kereszténység és Európa védelmét.

Frivaldszky a szerbellenes hangulatot is elemzi, amely az osztrák-magyar elitben uralkodott a szarajevói merénylet után. A kötet részletezi a magyar klérus és más írók, újságírók háborúpárti retorikáját és érvelését. A szerző a párbajozás mentalitástörténetéből vezeti le, hogy a monarchia elitje hogyan készült elégtételt venni a szerbeken.

A könyv nem csupán az első világháború történetét, hanem az eszmetörténeti aspektusokat is tárgyalja, különös tekintettel a magyar katolikus egyház szerepére. A szerző óvatosan utal arra, hogy a mai "békepártiság" is magában hordozhatja a hazugságok következményeit, és a felelősség végül mindig utoléri az embert.

Szerbhorváth György