Filipínó munkaerő a magyar mezőgazdaságban

A magyar agrárszektorban jelentős munkaerőhiány tapasztalható, különösen az idénymunkások terén, ami évente akár 100 milliárd forintos kárt is okozhat. A gyümölcs- és zöldségszüretben a szezonális munkaerő aránya 30-70 százalék között mozog.

Kelet-Magyarországon naponta 12 ezer forintot, míg a középső és nyugati részeken 15-18 ezer forintot is fizetnek az idénymunkásoknak, de még ezek az összegek sem elegendőek a szükséges munkaerő biztosításához. A munkaerőhiány következtében csökkent a termőterületek nagysága, különösen a kézimunkát igénylő ágazatokban.

A munkaerőhiány hátterében többek között a népesség elöregedése, valamint az áll, hogy a magyar idénymunkások gyakran külföldön, például Németországban vállalnak munkát.

Nagypéter Sándor, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke szerint a megoldást egyre inkább a harmadik országbeli, például a Fülöp-szigeteki munkavállalók jelentik, akiket "alázatosnak, szorgalmasnak és megbízhatónak" tartanak. A magyar munkásokkal ellentétben, akik gyakran nem jelennek meg a munkahelyen, a filippínók megbízhatósága miatt még a magasabb adminisztratív terhek ellenére is megéri őket foglalkoztatni.