Óriási diplomáciai balhé a foci-Eb-n

A szerbek, a horvátok és az albánok kerültek a középpontba egy olyan incidens kapcsán, amely uszítást, gyűlöletkeltést és rasszizmust foglal magában, és amely komoly következményekkel járhat az UEFA számára.

Szerbia fenyegetőzése szerint kilép a 2024-es Európa-bajnokságról, ha az UEFA nem lép fel Albánia és Horvátország ellen a szerbellenes skandálások miatt, amelyek a szerdai döntetlen során hangzottak el. A szerb szövetség (FSS) főtitkára, Jovan Surbatovics a történteket elfogadhatatlannak ítélte, és szankciókat követelt az UEFA-tól, még akkor is, ha ez a versenyből való kivonulást jelenti.

A horvát-albán meccs 59. percében az albán szurkolók "öljétek meg a szerbeket" rigmust skandáltak, amelyhez a horvát tábor is csatlakozott. Az albán játékos, Mirlind Daku is részt vett az uszításban, a mérkőzés után a szurkolók megafonját használva skandált szerb- és észak-macedón ellenes rigmusokat.

Az UEFA egy újságírót már kizárt a tornáról, miután egy koszovói televíziós riporter a Nagy-Albánia zászlaját jelképező gesztust mutatott a szerb szurkolók felé az Anglia elleni mérkőzésen.

Az UEFA vizsgálatot indított a szerb állítások alapján, amelyek szerint a B-csoport szerdai meccsén a szurkolók rasszista és/vagy diszkriminatív magatartást tanúsítottak. Az etikai és fegyelmi felügyelő a "öljétek meg a szerbeket" rigmust és Mirlind Daku viselkedését is vizsgálja. Az FSS kérdéseket tett fel az UEFA-nak arról, hogy miért nem alkalmazták a rasszista incidensek kezelésére szolgáló háromlépcsős eljárást.

Az UEFA már büntetett az Eb-n: az albán szövetséget közel 32 ezer fontra sújtották, míg a szerb szövetséget több mint 12 ezer font pénzbírsággal, és hét szerb szurkolót letartóztattak. Emellett vizsgálatot indítottak a szerb szurkolók viselkedése miatt is, akik verbálisan inzultálták az angol csapat fekete játékosait.

A foci Eb-n tehát nem csak a játék, hanem a gyűlölködés, rasszizmus és uszítás is jelen van. Az UEFA reakciója meghatározó lesz a továbbiakban, és várhatóan befolyásolja a szurkolói magatartást. Három nemzet szurkolói már túlszárnyalták az angolokat, akik egyelőre nem a randalírozásukról híresültek el.