Az EU új szankciós csomagja az orosz LNG-re is kiterjed

Az Európai Unió tagállamai megállapodásra jutottak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, amely először tartalmaz korlátozást az orosz gázra is. Az új szankciócsomag részeként bevezetésre került az orosz eredetű cseppfolyósított földgáz (LNG) újraexportálásának tilalma az uniós vizeken, azonban az orosz LNG importja továbbra is megengedett.

A gázpiaci szakértők szerint az intézkedés gyakorlati hatása korlátozott maradhat, mivel az EU-n keresztül Ázsiába irányuló orosz LNG-export csupán a teljes export mintegy 10%-át teszi ki. A Kreml LNG-értékesítésből származó bevételei a 2022 februári háború kitörése óta jelentősen csökkentek, de 2023 márciusától kezdve stabilizálódtak, bár alacsonyabb szinten.

A szankciós csomag további elemei között szerepel három orosz LNG-projekt szankcionálása, valamint egy záradék, amely lehetővé teszi Svédország és Finnország számára az orosz LNG-szerződések felbontását szükség esetén. Emellett szigorításokat vezetnek be az úgynevezett "árnyékflotta" ellen, amely az orosz nyersolajat a G7 által meghatározott árplafon felett mozgatja. Az EU szankciós listájára új tankereket és legalább két orosz tulajdonú hajót is felvettek, amelyek katonai felszereléseket szállítanak Észak-Koreából.

Belgium, amely július 1-jéig tölti be az EU soros elnökségét, az X közösségi médiaplatformon keresztül értékelte a szankciócsomagot, hangsúlyozva, hogy az új intézkedések a meglévő szankciók hatását maximalizálják a kiskapuk bezárásával. Az uniós szankciós listára 47 új szervezet és 69 magánszemély került fel, így a lista már 2200 szereplőt tartalmaz. A csomagot az uniós külügyminiszterek várhatóan a hétfői ülésükön hagyják jóvá hivatalosan.

A tagállamok több mint egy hónapon át vitatkoztak az új intézkedésekről, és Németország hatására módosították a Bizottság egyik javaslatát, amely még több szankció-kijátszás megakadályozását célozta volna. Az elvetett intézkedés az uniós vállalatok harmadik országokban működő leányvállalatait kötelezte volna arra, hogy szerződésben tiltják meg áruik Oroszországba történő újraexportálását.