Az ANO párt kilép a liberális frakcióból és pártcsaládból

Az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója) bejelentette, hogy kilép az Újítsuk meg Európát európai parlamenti frakcióból és az ALDE pártcsaládból is, ezt Andrej Babiš jelentette be X-en (a volt Twitteren). A párt vezetője szerint a tárgyalások során kiderült, hogy ha a frakcióban maradnak, nem tudják teljesíteni vállalásaikat, mint például az illegális migráció elleni harc, a belső égésű motorok uniós betiltásának visszavonása, a zöld intézkedéscsomag megváltoztatása, és kiemelten fontos számukra Csehország szuverenitásának megőrzése.

Az ANO ellen vizsgálatot indítottak az ALDE-ban, miután a pártot képviselő Babiš részt vett egy radikális jobboldali konferencián, ahol Orbán Viktorral közösen méltatták egymás érdemeit. A vizsgálatot többek között a Momentum és más európai liberális pártok, mint holland, osztrák, szlovák, lengyel és svéd liberális pártok kezdeményezték.

Az Európai Parlament adatai szerint az ANO nyerte a legutóbbi EP-választásokat Csehországban, és hét képviselőt küldhet a testületbe, ezzel jelentős súlyt képviselve a liberálisok között. Az ANO-nak erős pozíciója volt a liberális frakción belül, amelyben többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök VVD-je is helyet foglal.

Azonban a frakció már így is veszteségeket szenvedett a választásokon, és a helyzetet tovább rontja az ANO távozása. A Volt nevű páneurópai párttal folytatott tárgyalások sem vezettek sikerre, mivel ők a zöldekhez csatlakoztak. A Renew Europe volt a mostani EP-választások egyik legnagyobb vesztese, az ANO kilépése pedig tovább erodálja a pártcsaládot. A harmadik legnagyobb frakció így már szinte biztosan az ECR lesz, ami a liberálisok számára fontos parlamenti pozíciók elvesztésével járhat.

Az ANO kilépése tovább szűkíti az Európai Parlamentben megszokott nagykoalíció többségét, ami nehezíti az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához szükséges abszolút többség biztosítását. Babiš szerint most új partnereket keresnek a programjuk végrehajtásához, de konkrétumokat nem említett. Ha nem csatlakoznak másik frakcióhoz, akkor a független képviselők között foglalnak majd helyet. Az Európai Parlament alakulóülését július 17-én tartják, ahol a frakcióknak érdemes minél több tagot felvenniük a fontos tisztségek elosztásában való részvétel érdekében.

Egyelőre nem tudni, melyik frakcióba mehet az ANO. Az Európai Néppártba (EPP) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közé valószínűleg nem nyernek felvételt, mert a jelenlegi cseh kormánykoalíció Babišsal ellenséges pártjai ezekben a frakciókban ülnek. Az ANO és az európai liberálisok szakítása már régóta érett, és Babiš inkább jobboldali populistaként jellemezhető politikát folytat, ezért régóta tüske volt a hagyományos liberális pártok szemében. Valérie Hayer, a Renew elnöke szerint ez egy régóta esedékes válás volt, mivel az ANO olyan populista utat választott, amely összeegyeztethetetlen az értékeikkel és az identitásukkal. Az ALDE közleményben sajnálattal nyilatkozott az ANO döntéséről, hangsúlyozva, hogy továbbra is egységesen hirdetik a liberális értékeket.