A magyarok fizetése: Valóság és statisztikák

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300 forint volt, ami jelentős növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest, azonban a múlt hónaphoz képest csökkenést tapasztalhatunk.

A KSH tájékoztatása alapján a bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A medián bruttó kereset 516 000, a medián nettó kereset pedig 357 900 forintot ért el, mindkettő jelentősen, 16,6, illetve 16,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában kimutatott értékeket.

Azonban a statisztikák részletesebb elemzésekor kiderül, hogy a bruttó átlagkereset 13 ezer forinttal csökkent márciushoz képest, a nettó átlagkereset pedig 437 849 forintról 429 101 forintra esett vissza. A medián kereset viszont növekedett, 510 ezerről 515 ezer forintra emelkedett, ami azt mutatja, hogy a bruttó átlagbér jelentősen elmarad a medián bértől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor pozitívabban értékelte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a reálbérek növekedése és az óvatossági motívum oldódása támogatja a fogyasztás és a gazdasági növekedés emelkedését. Az élelmiszerek árai és az infláció mértéke azonban jelentős volt az elmúlt időszakban, ami a reálbérek értékét csökkentette.

Virovácz Péter, az ING Bank pénzügyi elemzője szerint az infláció emelkedése mellett az átlagbér növekedése is fennmaradt, így a reálbérek éves bázison mért emelkedése továbbra is magas, 9,5 százalékon állt áprilisban. Az ING Bank 2024-re 11,5-12,0 százalék körüli bérnövekedést vár, és 4,1 százalékos átlagos inflációval számolnak. Ez azt jelentheti, hogy a reálbér-növekedés üteme akár 7 százalék is lehet az év egészében, ami a tavalyi reálbércsökkenés után inkább csak egy felzárkózást jelentene.