A kazamata zamata: egy asztali szerepjáték és főzőműsor keresztezése

Ha lenne egy forintom minden olyan idén befejeződő animéért, amit egy női szerző mangájából adaptáltak, és a hagyományoshoz képest merőben máshogyan áll hozzá a klasszikus szerepjátékokat idéző fantasy kalandozáshoz, akkor két forintom lenne. A Frieren és a Delicious in Dungeon – mely utóbbi magyar címe A kazamata zamata – mindkét mű népszerű volt már képregény formájában is, és az adaptációikkal új szintre emelkedtek. A Frieren egy hosszú életű varázsló világát tapasztalásának ritmusát mutatja be, míg a Delicious in Dungeon arról szól, hogy a szörnyekből készült ételek is lehetnek finomak.

A Delicious in Dungeon eleinte grandiózus csatával kezd, ahol egy csapat kalandor egy tüzet okádó sárkány ellen küzd, de a csata végül a sárkány győzelmével ér véget. A kalandorok nem vesztik életüket, köszönhetően a kazamatában lévő ősi mágia kötésének, amely a lelket a testhez köti, így lehetőség van az újraélesztésre. A csapat egyik tagja, Laios, egy mezőn ébred, és hamar rájön, hogy a csapat nagy része elhagyta őket, az összes felszerelésük elveszett, és a megmentő varázslójuk, Falin – Laios húga – a kazamatában rekedt.

Laios úgy dönt, hogy megeszik a szörnyeket, hogy ezzel finanszírozza a megmentő expedíciót, ami a csapat többi tagjának vegyes érzéseket vált ki. A sorozat a különféle szörnyek elfogyasztásával foglalkozik, és a karakterek, mint például a szörnyevés rajongója Laios, a törp Senshi, az elf varázslólány Marcille és a félszerzet Chilchuck, mind hozzájárulnak a történet humorához és mélységéhez.

A sorozat minden része egy-egy szörny/étel nevére utal, és a karakterek kalandjai során sokat lehet nevetni, különösen a japán humorra építve. A Studio Trigger animátorai és a rendező Mijadzsima Josihiró (aki a Cyberpunk: Edgerunnerst is rendezte) rengeteg vizuális gegget használnak, és a japán szinkronszínészek is hozzájárulnak a sorozat sikeréhez. A Delicious in Dungeon fokozatosan emeli a tétet, és a komolyabb jelenetek is nagy hangsúlyt kapnak a szereplők bolondos természetének fényében. A sorozat végül egy kivételes művé válik, amely egyszerre vicces és elgondolkodtató, és már a második évadon is dolgoznak.