A gasztronómiai jelképek csatája az Európa-bajnokságon

A németországi Európa-bajnokság stadionjaiban a szurkolói kreativitás új szintre lépett, amikor a nézők a csapatok mellett az országok gasztronómiai jelképeivel is csatába szálltak.

A szurkolók a németországi stadionokban már nem csak a csapatok játékát, hanem az egyes országok gasztronómiai teljesítményét is ütköztetik. Nehéz megmondani, ki kezdte, de úgy tűnik, az albánok indították el a lavinát, amikor az olasz szurkolók előtt spagettit törtek ketté. Az osztrákok is csatlakoztak a trendhez, bagettet darabolva a francia szurkolók előtt.

A kulináris háború annyira elfajult, hogy a meccsek elengedhetetlen kellékeivé váltak a transzparensek, amelyeken a pályán egymásnak feszülő válogatottak országainak legemblematikusabb ételeit állítják szembe.

A magyar válogatott is megtapasztalta ezt a jelenséget, amikor egy Svájc-Magyarország meccs előtt egy alpesi rajongó azzal provokálta a magyar szurkolókat, hogy „a fondü jobb, mint a gulyás”.

Azonban a kulináris inzultusok nem mindig hoznak szerencsét. Az albánok például 2-1-re kikaptak az olaszoktól a spagettitörés után, és az osztrákok is vereséget szenvedtek, hiába támadták meg a francia bagetteket.

A pasta kontra paella, vagy a tortilla kontra pizza típusú összetűzések sokkal szórakoztatóbbak és kevésbé veszélyesek, mint a fizikai összecsapások. Németországban eddig sikerült a szurkolói magaviseletet civilizált mederben tartani, így a dortmundi és a gelsenkircheni összecsapásokon kívül nem voltak komolyabb rendbontások. Így a szurkolók inkább a bagettet törhetik, mint egymás arccsontját.