Skoda Karoq használtan: kiváló ár-érték arány családi autóként

A Skoda Karoq kompakt SUV a Volkswagen-csoport termékpalettájának sikeres része, amely különösen jó választás lehet családi vagy céges autónak. A 2017-ben bemutatott modell a MBQ-A1 moduláris rendszerre épül, és méretében csaknem megegyezik a Volkswagen Tiguannal. Az Auto Bild szakértői által tesztelt modell kényelmes, takarékos és megbízható, ráadásul használtan is kedvező áron elérhető.

A Skoda Karoq a Volkswagen-csoport MBQ-A1 moduláris rendszerére épül, és 2017 végén mutatták be. Méreteivel - 4,38 méter hosszúsággal - közel áll a Volkswagen Tiguanhoz, és kiváló választás lehet azok számára, akik egy masszív, kényelmes és tágas SUV-t keresnek.

Az Auto Bild által tesztelt németországi modell egy 115 lóerős négyhengeres motorral rendelkezik, amely megfelel az Euro 6d-Temp károsanyag-kibocsátási normának. A motor nyugodt vezetési stílushoz ideális, köszönhetően a 250 newtonméteres nyomatékának. A fogyasztása is lenyűgöző, 4,5-6 liter/100 km közötti értéket mutat, ami az autópályán 160 km/óra sebesség mellett is kényelmes vezetést tesz lehetővé.

A Skoda Karoq bőséges helykínálata és a kombi-szerű csomagtér mérete mellett a kényelmi funkciókban is bővelkedik. A tesztelt modellben például bőr-Alcantara sportülések, Columbus szórakoztató elektronikai rendszer, navigációs rendszer, internetes kapcsolódási lehetőség és egy 570 wattos Canton hangrendszer található, valamint 18 colos Trinity alumínium keréktárcsák teszik teljessé a felszereltséget.

A tesztelt járművet előző tulajdonosai intenzíven használták, négy és fél év alatt 177 266 kilométert futottak vele. A magas kilométeróra-állás ellenére az autó jó állapotban van, a hajtásrendszer hibátlan, és a futómű sem ad ki zörgő hangokat.

A használt autók esetében azonban érdemes figyelni a belső tér állapotára. A tesztelt Karoq csomagtartójában például kutyaszőr és kosz található volt, ami arra utalhat, hogy állatot szállítottak benne. Az ilyen jelek arra is figyelmeztethetnek, hogy az ülések vagy a műanyag borítások károsodhattak. A makacs foltok és a karmolások ellenére azonban már kaphatók mosógépben mosható üléshuzatok, amelyek elfedik az előző tulajdonos nyomait. Az ilyen esztétikai hibák alkalmat adhatnak az áralkura is.

A magas kilométeróra-állású használt autók esetében számolni kell a kopásból eredő problémákkal, mint például a tengelycsapágyak, a kuplung vagy a vezérműszíj kopása. Az Auto Bild szerint ezek a problémák középtávon jelentkezhetnek. Magyarországon hasonló modell már 5 millió forinttól elérhető a használtautó-piacon.