A Gubacsi Dunaág hídja és a közelgő határidő

Június 30-án lejár a Gubacsi Dunaág hídjának üzemengedélye, amelynek állapota egyre romlik, és amely létfontosságú a Csepeli Szabadkikötő és több nagy hazai iparvállalat közötti vasúti összeköttetés szempontjából. A híd felújítása sürgős, de a terheléses vizsgálat eredménye dönti el, hogy a korlátozások mellett tovább üzemeltethető-e.

A Gubacsi híd Budapest XXI. és XX. kerületét köti össze a Ráckevei-Duna fölött, és a Csepeli Szabadkikötőt köti össze többek között autó- és akkumulátorgyárakkal. A híd 1923-1924 között épült, majd a második világháborúban felrobbantották és 1947-ben újjáépítették. A híd állapota azonban jelentősen romlott, és 2020-ban sebesség- és súlykorlátozásokat vezettek be a biztonság érdekében.

A Csepeli Szabadkikötő Magyarország legnagyobb teherforgalmú kikötője, ahol a tehervonatokról teherautókra történik az átrakás. A kikötő a 2010-es években jelentős fejlesztéseken esett át, és 2020-ban több mint 400 ezer konténermozgatást és több mint 2200 vasúti szerelvény indítását és fogadását végezte.

A híd lezárása komoly következményekkel járna a beszállítói láncokra és a hazai gyárak termelésére. A MÁV már hónapok óta tárgyal a szállítmányozókkal a felújítás legrövidebb ideig tartó megoldásáról, de a munkálatok még nem kezdődtek el. A terheléses vizsgálat eredménye, amely a híd további üzemeltetéséről dönthet, a következő hétre várható.

Szakértők szerint a hosszú távú megoldás egy új híd építése lenne. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ korábbi vezérigazgatója is szorgalmazta a felújítást és új híd építését. A kormány tavaly ősszel EU-forrásokat kért a híd átépítésére, amely a Csepeli Szabadkikötő és a logisztikai terminálok biztonságos kiszolgálását tenné lehetővé. Az új híd a jelenlegi hídtól északra épülne, és a vasúti pálya kétvágányúvá, távlati fejlesztésként négyvágányos és villamosítottá bővülne.

Az új híd építése azonban még nem kezdődött el, és az állami beruházások jelenlegi felfüggesztése miatt várhatóan nem is fog hamarosan megvalósulni. A terheléses vizsgálat eredményéig az érintett szereplők nem kívántak nyilatkozni.