A Fed kamatemelései éreztetik hatásukat az amerikai ingatlanpiacon

Az Egyesült Államokban májusban csökkenést mutatott a használt lakások értékesítésének száma, ami jelezheti, hogy a Federal Reserve kamatemelései kezdenek hatni a lakáspiacra.

Májusban a használt lakások értékesítése 0,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ami 4,11 millió eladott ingatlant jelent szezonális kiigazítással, évesítve. Ez a csökkenés követi az áprilisi 1,9 százalékos visszaesést. A májusi adatok mégis meghaladták a piaci várakozásokat, amelyek 4,08 millió eladott lakást jósoltak.

A használt lakások mediánára májusban éves összevetésben 5,8 százalékkal emelkedett, elérve a 419 ezer 300 dolláros rekordszintet. Ez már a tizenegyedik egymást követő hónap, amikor éves szinten növekedést regisztráltak.

Az eladásra váró lakások száma májusban 1,28 millió volt, ami 6,7 százalékos növekedést jelent áprilishoz képest, és 18,5 százalékkal több az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A májusi eladások üteme alapján körülbelül 3,7 hónapig tartana értékesíteni az összes jelenleg eladásra váró használt lakást. A szakértők szerint a kereslet és a kínálat közötti egészséges egyensúlyhoz 4-5 hónapnyi készlet szükséges. Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele a teljes forgalom mintegy 90 százalékát teszi ki.