A bírói ítéletek miatt veszített a magyar válogatott?

A magyar labdarúgó-válogatott eddig két vereséget szenvedett el a foci-Európa-bajnokságon. A svájciaktól elszenvedett vereség után a németek elleni meccs sem hozott pontot, de a találkozó nem ment mentesül a vitatott játékvezetői döntések alól.

A magyar csapat a németek elleni mérkőzésen sem tudott győzelmet aratni, annak ellenére, hogy a játék képe alapján ez nem tűnt lehetetlennek. A találkozón egy vitatott gól is született, és Ilkay Gündogan találata is hozzájárult a magyar válogatott vereségéhez. A meccs során felmerült, hogy a játékvezető, Danny Makkelie és a videóbíró (VAR) döntései a német csapat javára hajlottak. Különösen megosztó volt egy eset, amikor Gündogan a magyar kapu előtt meglökte Willi Orbant, de a holland bíró sípja nem szólt, és a VAR sem korrigálta az ítéletet.

A mérkőzés után Nagy Ádám, a magyar válogatott játékosa kritikusan nyilatkozott a játékvezetésről, kiemelve a holland bíró, Danny Makkelie teljesítményét. Nagy szerint a bíró döntései befolyásolták a meccs kimenetelét, és bicskanyitogató arroganciát tapasztaltak a játékvezető részéről. A magyar játékosok dühösek, de tudják, hogy a játékvezetési hibákat már nem tudják megváltoztatni. Nagy Ádám szerint a csapat összeszedetten és taktikailag jól játszott, és a szervezett védekezés is jellemző volt rájuk, ami korábban is erősségük volt.

A szurkolók véleményét egy szavazás keretében gyűjtik össze, amelyre délután 17 óráig lehet válaszolni. A skótok elleni meccs előtt a magyar válogatott még reménykedik a továbbjutásban, és Nagy Ádám szerint a csapat reméli, hogy a futball istenei is segíteni fognak ebben.

Nagy Zsolt, aki a németek ellen a 75. percben lépett pályára, a harmadik meccsen kezdő szeretne lenni, és bízik abban, hogy vasárnap meglesz az első győzelme a válogatottban. A felcsúti játékos 2019-ben mutatkozott be a válogatottban, és egy sérülés után most örül annak, hogy részt vehet az Európa-bajnokságon.

Nagy Ádám szerint a játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat, és a németekkel szembeni bánásmód különbségei miatt érezte magát igazságtalanul kezelve. A középpályás kiemelte, hogy Gündogan reakcióját érdemes megnézni az első gól után, aki ugyanúgy megállt egy pillanatra, mert érezte, hogy szabálytalankodott, ami azt sugallja, hogy a magyaroknak lett volna esélyük a labdához érni, ha nem állnak meg a játékvezető döntése miatt.

A magyar válogatott játékosa szerint a csapatnak saját magával szemben továbbra is elvárás a továbbjutás, ehhez vasárnap nyerni kell Skócia ellen az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában. Nagy Ádám hozzátette, hogy a skót csapat fizikális futballt játszik, és a magyar válogatott képes lesz erre a stílusra válaszolni. A középpályás szerint a csapatnak helyzetek biztosan lesznek, és ha győzelem ellenére kiesnének, az a kihagyott nagy lehetőség miatt dolgozna bennük.

(Borítókép: Nagy Ádám a kölni stadionban, Németországban 2024. június 15-én. Fotó: Joris Verwijst / BSR Agency / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!