Utcai sportok olimpiai fesztiválja a Ludovikán

Csütörtöktől vasárnapig a Ludovikán kerül megrendezésre az utcai sportok olimpiai fesztiválja, ahol a résztvevők az olimpiai kvalifikációért küzdenek BMX-ben, breakdance-ben, gördeszkában és sportmászásban.

A budapesti esemény az utolsó lehetőség azok számára, akik szeretnének részt venni a párizsi olimpián. A sportmászás gyorsasági számában öt-öt férfi és női versenyző, míg az ügyességi és nehézségi mászásban tíz-tíz versenyző szerezheti meg az indulási jogot. A breakdance-ben, vagy ahogy világszerte ismerik, breakingben hét-hét, a BMX Freestyle park számaiban hat-hat, míg a gördeszkásoknál a park és az utcai versenyszámokban összesen 40-40 sportoló juthat ki a játékokra, ahol a Concorde téren felépített urban sport parkban mérik össze tudásukat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) célja az olimpiai játékok megújítása, ezért választották be ezeket a fiatalok körében népszerű sportokat. Magyar indulók eddig nem voltak jelen ezekben a sportágakban, de Kempf Zoltán esélyes lehet a kvalifikációra, bár neki is bravúrra lesz szüksége.

A BMX és a falmászás egyik változatának sajátossága, hogy a versenyzők csak a helyszínen ismerhetik meg a pályát, például a BMX-eseknek csupán egy órájuk van a pálya feltérképezésére. A breaking versenyeken gyakran előfordul, hogy a bírók mutatnak be néhány mozdulatot, mielőtt pontozni kezdenek.

A sportmászás a legősibb sportágak közé tartozik, már a 19. század végén is próbálkoztak sziklafalak megmászásával, és az Egyesült Államokon kívül Kínában is jelentős múltra tekint vissza. A BMX, a breaking és a gördeszka egyaránt az Amerikai Egyesült Államokból származik. A BMX Kaliforniában, a breaking a Bronxban, míg a gördeszka az 50-es évek második felében kezdte meg világhódító útját.

A versenyek mellett a jó hangulatot és a fesztivál jellegét ismert zenészek biztosítják, a belépés pedig ingyenes.