A csillagászati nyár kezdetének különleges napja

Ma van az év egyik legkülönlegesebb napja, ugyanis csütörtökön kezdődik a csillagászati nyár, és a napforduló 22 óra 50 perckor lesz. A Nap, amely a téli napforduló óta észak felé haladt, ma este 11 előtt valamivel a Ráktérítőnél "fordul meg", és innentől kezdve a Baktérítő felé veszi az irányt, ahová félévnyi vándorlás után télen fog megérkezni.

A nyári napforduló idején a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, ami azt eredményezi, hogy ezen a napon van az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája. Ebben az időszakban a Föld a legtávolabb helyezkedik el a Naptól, míg télen a legközelebb, a két pont közötti távolság körülbelül 5 millió kilométer.

A nyári napforduló egybeesik Szent Iván napjával és éjjelével, de az évek során a legrövidebb éjszaka dátuma június 24-ről június 20-ra vagy 21-re tolódott. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amely miatt évente 24 percet csúszik a napállás maximumának időpontja.

A Nap csütörtök este keleten 20 óra 34 perckor, Budapesten 20 óra 44 perckor, míg nyugati határainknál 20 óra 54 perckor nyugszik le. Június 21-én hajnalban pedig keleti határainknál 04 óra 35 perckor, Budapesten 04 óra 46 perckor, nyugaton 04 óra 57 perckor történik meg az idei csillagászati nyár első napkelte. Az év ezen szakaszában a Nap a legészakabbra helyezkedik el a napnyugta és napkelte során.