Haiti: Fél millió ember menekült meg a bandaháborúk elől

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) legújabb jelentése szerint a haiti fegyveres bandák összecsapásai következtében már közel 580 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

A jelentés szerint a karibi szigetországban március elején több fegyveres csoport egyesült, hogy elfoglalják Port-au-Prince, Haiti fővárosának stratégiai fontosságú területeit, és lemondásra kényszerítsék Ariel Henry akkori miniszterelnököt. A bűnbandák átvették az ellenőrzést a rendőrőrsök felett, tűz alá vették az ország nemzetközi repülőterét, amely közel három hónapig zárva maradt, és megrohamozták a két legnagyobb börtönt.

Az IOM jelentése rámutat, hogy a kitelepítés főként a fővárosból más tartományokba történő menekülés következménye, ahol a menekültek nem jutnak elegendő támogatáshoz. Márciusban az ENSZ szervezet már több mint 362 ezer belső menekültről számolt be, és azóta a déli régióban, amelyet korábban földrengés is sújtott, a menekültek száma 116 ezerről 270 ezerre nőtt.

A belső menekültek többségét olyan közösségek fogadják be, amelyek már így is túlterheltek, rossz infrastruktúrával és szociális ellátással rendelkeznek, ami további feszültségeket és erőszakot válthat ki.

Az év első három hónapjában több mint 2500 embert öltek meg vagy sebesítettek meg Haitin. A Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása után káoszba süllyedt országban jelenleg csak ügyvivő kormányfő és elnök van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság sem képes ellátni feladatait, mivel törvényhozás hiányában nem tudnak bírókat kinevezni.

A fegyveres bandák jelenleg a főváros 80 százalékát és a kulcsfontosságú utakat tartják ellenőrzésük alatt, Haiti fő tengeri kikötője pedig továbbra sem működik. A folyamatos konfliktusok miatt sokan kényszerülnek ideiglenes menedékhelyeken élni, többek között iskolákban és oktatási intézményekben.

Május végén Garry Conille-t, az UNICEF latin-amerikai és karibi irodavezetőjét nevezte ki Haiti ideiglenes miniszterelnökévé az országot irányító átmeneti tanács.