Termőföldpiac Magyarországon: Továbbra is vonzó befektetés

Bár 2023-ban a termőföld adásvételek száma csökkent, a földterületek árai tovább növekedtek, ami a befektetés vonzerejét mutatja.

Tavaly 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. A termőföldpiac lassulását több tényező is befolyásolta, mint például az elszabaduló energiaárak, az ukrán termékekre vonatkozó EU-s vámmentesség, a 2022-es aszály, valamint a terményárak jelentős csökkenése.

Szabó István, az OTP agrárgazdasági értékesítési igazgatója szerint ezek a körülmények elsősorban a kisebb és kevésbé tőkeerős gazdák körében okoztak keresletcsökkenést. Ennek ellenére pozitív változások is megfigyelhetők, mint a terményárak enyhe emelkedése és a költségszintek visszarendeződése, amelyek a földforgalmi törvény legutóbbi módosításai és a generációváltás révén tovább erősíthetik a forgalmat.

A termőföld árának emelkedése ellenére a tavalyi 3,8 százalékos átlagos árnövekedés reálértéken 13 százalékot meghaladó csökkenést jelent. Ettől függetlenül, egy 2010-ben vásárolt hektár termőföld ára 2023-ra átlagosan már 3,6-szorosára növekedett.

Az OTP elemzése alapján a termőföldek értéke eltérő mértékben emelkedett a különböző vármegyékben. Hajdú-Bihar és Somogy vármegyékben a legnagyobb, 16, illetve 15 százalékos áremelkedést tapasztalták, míg Heves és Nógrád vármegyékben 15 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Hajdú-Biharban a legmagasabb, 2,81 millió forintos átlagos hektárárat jegyezték, míg Nógrád vármegye továbbra is a legolcsóbb, ahol az átlagos hektárár nem éri el az 1,2 millió forintot.

A Népszava összeállítása szerint 2023-ban a szántóterületek ára 6,7 százalékkal nőtt, a gyepterületeké 4,6 százalékkal, az erdőterületeké 2,5 százalékkal emelkedett, míg a kert-gyümölcsös kategóriában több mint 8 százalékos csökkenést regisztráltak.